Gisteren maakte AFAS bekend dat hun mensen nog maar vier, in plaats van vijf dagen per week hoeven te werken, zonder salaris in te leveren. Drie redenen waarom dit een goede zet is (en misschien toch niets voor jou).
1. De aanleiding is de juiste
AFAS beloont de enorme toename in productiviteit en laat zien wat ze belangrijk vinden: de output en opbrengst. Dit bewijst dat winst maken en goed zorgen voor je mensen prima samengaat. Ze weten precies wat collega’s opleveren en dat is cruciaal. AFAS berekende dat de omzet per persoon in 25 jaar toenam van 60.000 naar 450.000 euro per jaar. Die marge mag eerlijk worden verdeeld. Tot slot is Bas van der Veldt (CEO) duidelijk: hij wil een goede balans tussen werk en privé voor zijn mensen en laten zien dat hij een goede baas is. Hij vindt het belangrijk dat collega’s: ‘doen waar je als mens gelukkig van wordt, en anderen gelukkig mee maakt’. Vet hoor.
2. De uitvoering is consistent
AFAS betaalt de rekening en stelt geen voorwaarden: dit is voor iedereen. Ze maken het niet onnodig complex met een constructie waarbij je ook moet inleveren of aan allerlei eisen moet voldoen. Bij andere experimenten zie je dat bedrijven voorwaarden stellen, zoals een vast contract of bewezen goed functioneren, wat de visie ondermijnt. Dat doet AFAS niet en dat vind ik sterk, omdat het laat zien dat ze er van overtuigd zijn dat dit goed is voor de mensen én voor het bedrijf. Zo krijgt Iedereen die 4 dagen werkt een salarisverhoging van 20%, zodat ze op hetzelfde niveau zitten als fulltime collega’s. Waar mensen een dag vrij geven je niet direct iets kost, zorgt dit wel degelijk voor een toename van de lonen. Dan moet je er echt in geloven.
3. Het past bij het DNA
Hoe je die vrije dag besteedt is aan jou. AFAS zegt mensen niet te controleren, maar verwacht en vertrouwt erop dat collega’s de tijd nuttig besteden. Ik vind het knap hoe ze hun visie tot in de kleinste details doorvoeren, wat getuigt van een duidelijk DNA. Wanneer je mensen écht vertrouwt, spreek je heldere verwachtingen uit en laat je het daarna los. Ze willen niet dat je gaat Netflixen of freelance bijklussen, maar houden er rekening mee dat een enkeling dat toch gaat doen. In plaats van energie, tijd en geld te steken in die ene rotte appel, richten ze zich op de mensen die wat van die dag willen maken. De verwachting is dat je iets met die tijd doet waar jij en je omgeving iets aan hebben. Vrijwilligerswerk, mantelzorg, naar de kapper of een extra rondje hardlopen. Door het niet te controleren, versterk je het gevoel van verantwoordelijkheid en eigenaarschap.
Jij bent zeker voor minder werken hè Rolo? Alles voor de collega’s, fuck de baas.
Niet perse. Ik ben voor vooruitgang en denk dat we te lang vasthouden aan standaarden die we kennen van werk in een fabriek. Kenniswerk is geëvolueerd en veranderd, maar onze werkweek is nog steeds 40 uur, 8 uur per dag. Ons werk is los komen te staan van tijd en plaats. We kunnen altijd en overal werken. Je hebt daar geen kantoortuin met kwebbelende collega’s, een systeemplafond en flikkerende TL-verlichting voor nodig. De vraag is hoe we het meeste uit onze werkweek halen en een zinvol leven leiden.
Een eerste stap is waarde hechten aan de juiste dingen. Hoe lang je op kantoor bent wordt minder relevant. Productiviteit, innovatie, resultaat en creativiteit des te meer. Hoe draag je op de lange termijn zoveel mogelijk bij? Voordat je iedereen op vrijdag naar huis stuurt, moet je hierover in gesprek en bedenken wat dit betekent voor je bedrijf. Hoe dit er in jouw baan uitziet zal verschillen, omdat het moet passen bij de cultuur en het werk. De vierdaagse werkweek is een middel, geen doel op zich.
Groetjes,
Roland
P.S.
Homerun publiceerde een uitgebreide gids over de 4DWW met daarin hun bevindingen, plus- en minpunten en adviezen.
Het AD interviewde AFAS topman Bas van der Veldt, wat iets uitgebreider is dan het stuk van NOS.
Forbes schreef een leuk stuk over de mythes rondom de kortere werkweek.
Mocht je dit een leuk thema vinden, volg dan Louis Goulmy op LinkedIn.
Mijn nieuwsbrief over de vraag of je al naar huis mag, gaat over kijken naar wat we echt bijdragen in plaats van de klok. Leestip voor je baas als ze niet weet waar ze moet beginnen.
In het nieuws 🗞️
Steeds minder werknemers vallen onder een CAO. Geen probleem zou je denken. 71,8% van de Nederlanders valt onder CAO, wat ik veel vind. Daarbij zijn er veel zzp’ers in Nederland, die eigen baas zijn en dus eigen afspraken maken. Het punt van zorg: onderzoekers zien dat ongelijke lonen vaker voorkomen bij collega’s zonder CAO. Ik weet niet of vakbonden de partij zijn om dit op te lossen, volgens mij is de baas aan zet, met of zonder CAO.
Iedereen die Het boek waarvan je baas niet wil dat je het leest vóór 20 juni bestelt, krijgt een uitnodiging voor mijn webinar van 24 juni (20.00 uur). Daarin bespreken we uitgebreid hoe je kunt verdienen wat je waard bent en je volgende salarisverhoging regelt. Dat wordt leuheuk.
Ik had een leuk interview met Het Parool over grip krijgen op je werkende leven. Ze hadden twee pagina’s nodig om al mijn geleuter op te schrijven.
Ik vind het ook echt een fantastisch zet van AFAS. Wat wel zo is, is dat dit natuurlijk met name op gaat voor functie met zoals je zelf al zegt 'kenniswerk'. Omdat ik werk voor een bedrijf met ook een grote operatietak, wordt altijd het argument 'het is niet eerlijk voor operatie-werknemers'. Hoe kijk jij hiernaar? Hoe zouden we dit kunnen invoeren op een manier waar t 'eerlijk' blijft voor iedereen?