De duidelijkheidsstrijder 🥷🏼
Afgelopen week kondigde ik met POM.press aan dat er een boek komt, wat je baas niet wil dat je leest. Meer dan 1000 mensen werden hier abonnee: heel leuk, welkom bij de club 🎉
Vrijheid lijkt het grootste goed in ons werkende leven. Vrij om te werken waar en wanneer je wil. Vrij om te doen en laten wat je wil en met wie je werkt. Vrij om deadlines te verschuiven en vrij te nemen wanneer het uitkomt. Bazen buitelen over elkaar heen om de nieuwe generatie naar de mond te praten. Onbeperkt vakantiedagen, flexibele werktijden, werken vanuit Bali en geen managers!!1! Allemaal mooi die vrijheidsstrijders, maar de praktijk is weerbarstig.
Onbeperkt vakantiedagen blijkt vooral onduidelijk, waardoor welwillende collega’s te weinig vakantie nemen. Iedereen voelt aan dat je niet zomaar 8 weken naar Tarifa kan verdwijnen. Toch? Toch??!? Die onduidelijkheid zorgt voor ongelijkheid.
Of neem de flexibele werktijden die met neon letters bij iedere vacature staan. Die gelden alleen wanneer je voor de zoveelste keer ‘s avonds doorwerkt. Wel flexibel blijven hè? Als je een keer op vrijdag om drie uur weg wil voor een ice tea in de zon moet je uren opnemen. Dat is gek en verwarrend.
Zonder al te filosofisch te klinken denk ik dat vrijheid hopeloos wordt overschat. Vrijheid bestaat alleen bij de gratie van kaders en duidelijkheid, zeker als je samenwerkt. Het is ijdele hoop te denken dat volledige vrijheid bestaat in een baan en dat is logisch. Je baas moet stoppen met vrijheid promoten en strijden voor duidelijkheid.
Duidelijkheid dwingt je baas om keuzes te verantwoorden en tot de kern te komen. Een simpele techniek die je kunt uitproberen is de 5 why technique. Je raadt het al, je stelt 5 keer de vraag ‘waarom?’.
Iedereen moet tussen 9.00-9.30 uur binnen zijn.
Waarom?
Het is de start van de werkdag en dan begint iedereen met werken.
Waarom?
Omdat ik geloof dat samenwerken het beste werkt als je met elkaar op kantoor bent en door op dezelfde tijd aanwezig te zijn maximaliseer je die tijd.
Waarom?
Het type werk vraagt om veel overleg en ik wil voorkomen dat je voor alles een meeting moet plannen. Dit houdt het tempo erin. Ik wil niet dat men komt en gaat wanneer ze willen, waardoor je constant mensen misloopt. Dat kost tijd.
Enzovoort.
Nu kun je een echt gesprek voeren over de onderliggende reden en overtuiging. Ik vind van alles over de redenering van de baas hierboven, maar het is duidelijk en oprecht. In dit voorbeeld zou je de baas kunnen vragen om iets meer flexibiliteit, door af te spreken dat iedereen tussen 10.00 en 16.00 uur aanwezig is. Zo worden we allemaal duidelijkheidsstrijders en dat maakt het werkende leven een beetje beter.
Groetjes,
Roland
In het nieuws
De Volkskrant deed een boekje open over de gang van zaken op de sportredactie van de NOS. Jack, Tom en anderen konden jarenlang hun goddelijke gang gaan. En ja, het is belangrijk deze onzekere mannetjes verantwoordelijkheid nemen en in therapie gaan. Maar ik richt mijn pijlen liever op de eindverantwoordelijken. De baasjes. De enige manier waarop er structureel verbetering komt is als bazen mensen gaan aanspreken op gedrag en er consequenties aan verbinden.
De vlag kan uit: steeds meer jongeren willen loodgieter worden meldt nu.nl. In plaats van SEO leren jonge mensen een gootsteen ontstoppen. Dat is hard nodig, want er is een schreeuwend tekort aan vakmensen. We doen vaak heel interessant over hoe we dit gaan oplossen. Het antwoord is niet zo ingewikkeld: geld.
Het gemiddelde ziekteverzuim is wederom gestegen naar 5,6%, wat zorgwekkend is. Met 8% ligt het verzuim het hoogste in de gezondheidszorg. Juist waar het piept en kraakt vallen mensen om. We hebben een enorme uitdaging voor ons liggen als het gaat om burn-outs. In de landbouw nam het verzuim juist af. Goed moment om boer te worden 👀.