Dit is het geheim achter het succes van Blendle.
Het waren de gloriedagen van Blendle. De app won prijzen, de The New York Times en Axel Springer investeerden miljoenen en Alexander was live te zien bij CNBC (#goals). Blendle stond in de lijstjes met beste werkgevers en veelbelovende start-ups in Nederland. Ik werd zelfs genomineerd voor de HRtop100 en uitgenodigd om praatjes te geven (klik hier als je een jonge Rolo wilt zien). En dit is enkel de buitenkant. Ik heb de Blendle-magie met eigen ogen mogen aanschouwen.
Toen ik HR baasje was, zag ik wie er op onze vacatures solliciteerden. De beste, meest getalenteerde mensen kwamen voorbij. Goed betaalde McKinsey consultants en briljante programmeurs konden overal aan de slag, voor een veelvoud van het Blendle salaris, maar kozen voor een avontuur bij Blendle. Toen collega’s eenmaal vertrokken, kwamen ze terecht bij de grootste bedrijven: Google, Spotify, LinkedIn, Disney, Adyen, Klarna, Stripe. Na Blendle kreeg iedereen een hele mooie baan. Een bewijs voor het enorme talent dat bij ons rondliep. Collega’s kregen dagelijks een aanbod om ergens anders te werken, maar bleven Blendle trouw. Waarom?
Wat was de succesformule? Wat is het Blendle-recept? Ik ben nergens anders zoveel expertise, ondernemerszin en slimme mensen tegengekomen. Ik wil begrijpen waarom Blendle een snelkookpan was voor talent en hoe het komt dat bedrijven als Stripe en Google bij de achterdeur stonden om mensen een baan aan te bieden. Dit is een eerste poging om te duiden wat het geheim was achter het succes van Blendle, zodat we er van kunnen leren. Dit zijn de eerste vijf ingrediënten van het Blendle-recept 👇🏼
Briljante, leergierige en ambitieuze mensen. Bij Blendle werd ik omringd door mensen die groot dachten en altijd ruimte zagen voor verbetering. Hoe maken we het mooier, beter, sneller en vetter? Dat ging niet alleen over het product, ook over elkaar. De lat lag ontzettend hoog. Die honger naar groei werkte aanstekelijk. Iedereen bij Blendle was goed in hun vak en voegde iets toe. Er werd zoveel kennis en expertise gedeeld, dat je spontaan zin kreeg om heel goed te worden in je vak. Je leert het meest van werken met slimme mensen.
Experimenteren en ondernemerschap. ‘We kijken wel ff’, was het credo. Het was de strategie om niet alles uit te kauwen, maar nieuwe dingen te proberen en daarna te itereren. Nieuwe ideeën werden bevraagd en getest, niet afgeschoten. Collega’s werden aangemoedigd om - ook naast hun werk - te denken als ondernemers. We voelden ons allemaal een beetje co-founder en dachten mee over de koers. Dat zorgde voor een heleboel ideeën, waarvan slechts een fractie werd gebouwd of uitgevoerd. De rest zagen we als experiment, waar we veel van leerden.
Druk. Een beetje gezonde druk, door beperkte tijd en middelen, creëerde een gevoel van urgentie. 3 miljoen investering klinkt veel, maar daar kun je nog geen jaar mee vooruit met 50 collega’s. Dan was het geld op en konden we allemaal naar huis. Dat zorgde voor focus. De productiviteit ging door het dak wanneer we vlak voor een lancering zaten. Want het moest NU af, niet maandag. Het was mooi om te zien wat je samen voor elkaar krijgt als het niet vrijblijvend is. Dat werkt verslavend.
Veel verantwoordelijkheid en vertrouwen. Of je nu stagiair of co-founder was: iedereen mocht geïnformeerde beslissingen nemen. Iedereen kreeg het vertrouwen om hun werk te doen, zonder constant om goedkeuring te vragen, waardoor het tempo hoog blijft. Wanneer je het vertrouwen krijgt om zelf de beste beslissing te maken, denk je beter na. Je voelt je verantwoordelijk. Er was geen ruimte voor gemakzucht, want niemand ging je controleren als je daar niet om vroeg. Die luxe hadden wij niet, wat iedereen dwong om goed na te denken over het grotere plaatje en potentiële risico’s. Daar word je beter van.
Lieve mensen, die elkaar iets gunnen. Er was geen sprake van politieke spelletjes, onnodige bureaucratie of landje pik. Collega’s die het beste met het bedrijf en elkaar voorhebben was een van de grote succesfactoren. Er waren genoeg verhitte discussies, maar daar kwamen we altijd uit. HR was in die zin een eitje, omdat mensen omzagen naar elkaar. Vanuit die liefdevolle basis kun je het inhoudelijk heel vaak oneens zijn, wat leidt tot betere resultaten. Het onderling vertrouwen was groot, wat Blendle een hele leuke plek maakte om te werken.
Herken je iets van deze ingrediënten bij je eigen organisatie? Iets wat heel goed werkt en zorgt voor succes? Misschien legt dit lijstje pijnlijk bloot wat er mist of niet goed werkt. Dit zijn slechts vijf stukjes van een complexe puzzel, die bij iedere organisatie anders is. Het is belangrijk om na te denken in wat voor omgeving jij gedijt, zodat je er naar op zoek kunt gaan. Vind een omgeving waar je floreert, iets toevoegt, beter wordt en gelukkig bent. Dat gun ik je van harte. Leuk werk = leuk leven.
Groetjes,
Roland
In het nieuws 🗞️
Het STAP-budget was al een aanfluiting, door de miljoenen die werden stukgeslagen op een cursus reikimaster of maagbandhypnotiseur. Wat op papier een goed idee was (mensen stimuleren tot groei en omscholing naar belangrijke beroepen), werd door de uitvoering een grote grap. Van belastinggeld een weekendje naar Parijs om jezelf te vinden: koekoek. Inmiddels blijkt dat hoogopgeleide mensen in de Randstad onevenredig veel gebruik maken van het STAP-budget, waardoor het nog maar eens duidelijk wordt dat het niet werkt. Terug naar de tekentafel.
In deze podcast sprak ik met Hidde de Vries over stress, rust, uitdaging en lol hebben in je werk. Ik liet me verleiden om te praten over Gen Z en zingeving. En natuurlijk praat ik over m’n boek. Nu te zien op Youtube en te luisteren op Spotify.
Boek update 🎉
Mocht je mijn gesprek met Alexander Klöpping en Ernst-Jan Pfauth nog niet hebben geluisterd: hij staat nu gratis online op Youtube en Spotify. Daarin vertel ik uitgebreid over het boek en geef ik concrete tips voor je volgende salarisonderhandeling.
Nog een week en dan verschijnt Het boek waarvan je baas niet wil dat je het leest. Iedereen die voor 28 mei bestelt krijgt het ebook er gratis bij én krijgt toegang tot het webinar dat ik organiseer in juni over hoe je een salarisverhoging regelt 👇🏼