Dit is het gevoel van de iPod Nano
Het was verbluffende technologie. In die tijd liepen we nog rond met USB-sticks van een paar MB, waar je oortjes in kon stoppen en naar je illegale downloads van Limewire kon luisteren. Mooie tijden. Ineens was daar de iPod Nano met een schermpje en touchscreen-wieltje, waar ik maar niet vanaf kon blijven.
In die jaren mochten we veel innovatie zien en meemaken. Van helemaal geen internet tot overal 5g. Van korrelige foto’s naar 4k filmen met je telefoon. Ik zag de opkomst van het internet en alle veranderingen die dat bracht voor ons werk. Email in plaats van postzegels plakken en vergaderen via een scherm. Nieuwe generaties die watervlug werden met nog betere, snellere software. Het is hard gegaan de afgelopen jaren en lang niet iedereen kon meekomen. Kijk maar naar de Belastingdienst.
Toch viel het de afgelopen jaren wel mee met hoe hard het ging ten opzichte van het begin. Natuurlijk worden chips nog sneller, maar er is weinig drastisch veranderd in de laptop-baan door nieuwe technologie. Tot nu.
Wat er nu gebeurt met Artificial Intelligence (AI) is net zo verbluffend als de iPod Nano. Ik voel weer die kriebel in m’n buik. Het is een enorme stap vooruit en ik wil je graag voorbereiden op die toekomst die komt. Dit is een kans, geen bedreiging.
Wat je moet weten
Stel ik vraag aan jou hoe gaat op je werk. Dan zeg jij: ‘Ja goed, druk, veel meetings, vervelende manager, beetje jammer van de reistijd’. Ik kan het antwoord bijna voorspellen. Stel je voor dat ik die vraag 100 keer stel en alle antwoorden opschrijf. Dan kan ik het antwoord zeker voorspellen en er zelf nog variaties op verzinnen door antwoorden te combineren. Ik kan nu ook een computer leren om het antwoord te geven op die vraag, door het die antwoorden te geven waar het uit kan putten. Doe dit met nog 100 vragen en antwoorden en je kunt een ‘gesprek’ hebben met een computer.
Dit is een zeer eenvoudige uitleg van wat je kunt met chat.open.ai en Bard. Je stelt de computer vragen en die geeft je antwoord op basis van wat wij het geleerd hebben en alle kennis die beschikbaar is. Het kan zelfs ‘zelf’ antwoorden formuleren door informatie te combineren en te variëren. Daarom voelt het zo echt.
Dit concept wordt nu in een moordend tempo in allerlei vormen uitgerold. Zo zijn de beelden in deze nieuwsbrief zijn gemaakt door AI met Midjourney en dat kostte me een paar seconden. Je voert een zinnetje in en hij poept deze beelden uit.
Het is belangrijk dat je ongeveer begrijpt wat dit is, om de stap te maken naar wat je er mee kunt.
Wat je er mee kunt
In ons werk krijgen we vaak dezelfde vraag of een variatie daarop. Wij geven dan netjes iedere keer hetzelfde antwoord of een variatie daarop. Zoals net uitgelegd kan een computer dit nu ook. Bij veel vragen kan een computer dat zelfs sneller dan een mens. Kijk maar naar het antwoord wat AI geeft op een vraag die ik vaak krijg: wat moet ik doen bij een burn-out?
Indrukwekkend toch? Repetitieve taken zullen vaker gedaan worden door een computer. Houd daarom je huidige baan en skillset eens tegen het licht. Ga op zoek naar terugkerende vragen en taken. Bedenk of je die nu al door AI kunt laten doen of gebruik AI om een begin te maken en borduur daarop voort. Bedenk goed wat jou als mens en persoon uniek maakt. Je creativiteit, ervaring, ideeën, inzicht, empathie en karakter. Dat gaat het verschil maken.
Doe dit nu, want je bent ruim op tijd. Met AI leren werken wordt net zo belangrijk als typen met tien vingers. Zorg dat je klaar bent voor de toekomst. Dat wordt leuk.
Groetjes,
Roland
P.S. Als je er een keer mee wilt spelen, ga dan naar Notion.so, maak een gratis account aan en vraag AI om een stukje voor je te schrijven. Als je daar toch bent, check dan m’n guides in Notion.
In het nieuws
Er wordt op grote schaal geëxperimenteerd met de 4-daagse-werkweek. The Wall Street Journal schrijft dat bedrijven (en vooral de mensen) niet meer terug willen. In een grote studie zag men geen vermindering in productiviteit, maar wel minder ziekte en verloop. Er werd vooral gesneden in de hoeveelheid meetings, waardoor men vrij gemakkelijk evenveel gedaan kreeg in minder tijd.
Ik ontdekte de Future of Work van de Universiteit Utrecht, waar ze praten en publiceren over de toekomst van werk. Zo kwam Maarten Goos aan het woord over AI en wat dat betekent voor de arbeidsmarkt. Hij is hoogleraar Economie & Instituties en zal er dus wel verstand van hebben.
Harvard Business Review geeft 5 waardevolle tips om tijd terug te winnen op je werk. Geschreven in 2020, AI zit er nog niet bij, maar de eerste tip sluit er mooi bij aan.