Doe iets met interesse, anders is het resultaat niet interessant.
Yoshiyuki Hata deed 20 jaar over zijn meesterwerk. Hij gebruikt alleen het allerbeste geitenhaar. Alles gaat met de hand en het blote oog, er komt geen meetlint of weegschaal aan te pas. Hij kan zien en voelen welke haren voldoen aan zijn hoge standaard van duurzaamheid, flexibiliteit en zachtheid. De duurste kwast die hij maakte koste ~27.000 dollar. Stevig, als je een simpel vergezicht wil schilderen.
In een tijd waarin kunstmatige intelligentie de wereld (en ons werk) overneemt en iedereen op zoek is naar snel succes, hervind ik mijn liefde voor ambacht en vakmenschap. Iets maken, met aandacht, in plaats van TikTok-famous, dropshipper of pandjesbaas worden. Deze week heb ik 2 uur gekeken naar vakmensen. Business Insider maakte een heerlijke video over mensen die meesterwerken afleveren. Een handgemaakte globe, theepot, kwast, spijkerbroek of Marokkaans aardewerk. Smullen.
Wat deze vakmensen gemeen hebben, is dat ze de tijd nemen om ergens goed in te worden. Ze besteden uren om hun skills verfijnen en kennis te vergaren. Ze lijken geen haast te hebben, omdat ze weten dat ze hun leven lang blijven leren. Bij ons is alles een magnetronmaaltijd. We hebben het geduld niet meer om ergens voor te gaan zitten. Omdat we het die tijd niet geven, worden we nooit ergens echt goed in.
Naast tijd, zie ik bij al deze mensen een obsessie. Een liefde voor wat ze doen, waardoor ze eigenlijk niet anders kunnen. Alsof ze geroepen zijn. Dat zorgt voor een enorme toewijding, met ongeëvenaarde kwaliteit als resultaat. Ze streven naar perfectie. Hun ziel en zaligheid zit erin en dat kan een lopende band (of AI) niet namaken. De uitspraak van Nobuho Miya, de maker van de wereldberoemde gietijzeren Kamasada theepot, blijft bij me hangen: ‘I believe that unless one creates things with interest, the output becomes uninteresting’
Misschien is dit wel de clou. Laten we weer werk gaan doen wat we interessant vinden en de tijd nemen om ergens echt goed in te worden.
Groetjes,
Roland
In het nieuws
Harvard Business Review legt uit waarom bewegen goed is voor prestaties op het werk. Die hebben natuurlijk mijn vorige nieuwsbrief gelezen. Helaas dateert het langere stuk van 30 mei, zij waren eerder. En ze gaan een stuk dieper in op hoe bewegen je prestatie op je werk verbetert. Het lezen waard.
De Eerste Kamer-voorzitter, meneer Bruijn, laat zich verbaal nog weleens gaan, zo meldt de NOS. Mensen lopen op hun tenen uit angst voor een uitbrander. Het is de zoveelste sneue gozer die op z’n werk als een kleuter met speelgoed gooit. Opmerkelijk dat dit voorpaginanieuws was bij de NOS. Het lijkt er op dat ‘het systeem’ werkt. Er waren klachten, er zijn gesprekken geweest en afspraken gemaakt. Waarom dit publiek nog een keer moet worden uitgemeten, snap ik niet.
Goed stuk van Scientific American over wat echt een verschil maakt voor de mentale gezondheid van je werknemers. Je raadt het al, het is niet de gezonde lunch, korting bij de sportschool of yoga klasjes in de pauze. Het is de manager en haar managementstijl.
Transavia krijgt een boete omdat het stagiaires volwaardig werk liet doen, meldt NOS. Dit is een veel breder probleem, wat overal voorkomt. Bedrijven en organisaties, van start-ups tot stichtingen, nemen stagiaires aan als goedkope krachten. Er ligt geen plan en is er geen begeleiding. Tijdens een stage moet het leren centraal staan. Betaal mensen voor het werk wat ze doen, daar is minimumloon voor bedacht.
Mark Vletter, van Voys, vertelt hoe zij informatie organiseren en deelt handige tips over hoe je bijvoorbeeld je Notion pagina voor je bedrijf indeelt. Ik ben nogal fan van alle HR informatie documenteren en inzichtelijk maken voor iedereen. Daarom bouw ik aan guides en templates voor ondernemers. ‘Een kind kan de was doen’, was een van de reacties.