Iemand die prioriteiten stelt, de strategie bedenkt, keuzes uitlegt, grenzen stelt en bewaakt, mensen aanspreekt op gedrag, feedback geeft, vertrouwen uitspreekt en meeleeft als het tegenzit. Een goede leidinggevende kan je baan maken of breken (leerden we vorige week).
Er is geen opleiding die mensen fatsoenlijk klaarstoomt om de baas te zijn. In mijn werk zie ik een direct verband tussen de kwaliteit van de baas en de hoeveelheid problemen. Hoe beter de manager, hoe minder gezeik. En er lopen een hoop koekenbakkers rond die manager zijn geworden omdat ze lang genoeg zijn blijven zitten. Of omdat ze heel goed waren in hun werk. Classic mistake.
Er is een kans dat je een baas treft die van toeten noch blazen weet. Daar kun je over klagen bij de koffieautomaat, net als de rest. Of je gaat op zoek naar wat anders, met het risico dat je weer een pannenkoek treft. Het alternatief is dat je de regie neemt en je manager gaat managen. Dat is makkelijker dan je denkt, wanneer je focust op deze thema’s 👇🏼
🦄 Verwachtingen uitspreken en doelen stellen. Het is onmogelijk om aan onuitgesproken verwachtingen te voldoen. Je zult het er soms uit moeten trekken, maar het is cruciaal om te begrijpen hoe ‘goed’ eruit ziet. Zelfs wanneer je manager geen idee heeft, kun je dit morgen nog bespreekbaar maken. Stel meteen concrete doelen en schrijf het op, zodat hij zich eraan moet houden. Wees proactief, zodat je de regie houdt over dat gesprek en jezelf niet in de vingers snijdt met onrealistische deadlines. Kunnen we bespreken wat je van mij in deze rol verwacht dit kwartaal? Ik heb hier een opzet gemaakt van mijn taken, verantwoordelijkheden, prioriteiten en doelen. Heb je nog aanvullingen?
🫶🏼 Feedback regelen en ontvangen. Als je nooit hoort wat er beter kan, kun je onmogelijk beter worden. Slechte managers vinden het lastig om te zeggen waar het op staat. Op basis van de doelen en verwachtingen kun je samen checken of het goed gaat. Daarnaast kun je momenten zoals het afronden van een project of presentatie aangrijpen als feedbackmoment. Hoe vond je dat het ging? Heb je nog tips?
💡 Met ideeën komen. Kansen en problemen zien is iets wat je baas zou moeten doen om jouw werkende leven leuker te maken. Maarrrr soms heeft hij een zetje in de juiste richting nodig. Door ongevraagd met goede ideeën te komen help je het team. Verpak het positief, klagen wat er misgaat kan iedereen. Het valt me op dat we de deadline vaak missen, met een ontevreden klant als resultaat. Even los van een betere planning, denk ik dat we de verwachtingen van de klant eerder en beter moeten managen door op tijd aan te geven dat het uitloopt. Wat vind jij?
📈 Impact en resultaat bespreken. Incompetente managers gaan niet door hebben hoe lekker je bezig bent, omdat ze hun handen vol hebben aan zichzelf. Daarom zul je hem er aan moeten herinneren wat je allemaal bereikt. Als de baas van je manager dan vraagt of jij goed functioneert, kan hij je impact goed verwoorden, omdat jij hem daar maandelijks aan herinnert.
Succes hè.
Groetjes,
Roland
P.S. Ik vind dit stuk over wat goede managers doen interessant. Deze metafoor blijft hangen: goede bazen schaken, middelmatige managers dammen. Bij schaken is ieder teamlid uniek, wat vraagt om een vooruitdenken en een strategie. Bij dammen is iedereen hetzelfde, recht toe recht aan. Naja, je moet het artikel maar even lezen.
In het nieuws 🗞️
Boek-update. Het boek waarvan je baas niet wil dat je het leest is bijna af. De verschijningsdatum is opgeschoven naar mei 2024. Een ontwerper heeft een paar prachtige covers gemaakt en we zijn druk bezig om de tekst te perfectioneren (lees: schrappen). Het is zo vet om te zien hoe de ideeën samenkomen. Van de visuals tot de templates in Notion. Waar ik eerst alleen zat tikken in een monster van een document, bedenken we nu samen hoe we LinkedIn gaan uitspelen en wanneer we beginnen met pre-orders.
Mijn vorige editie over genoeg geld verdienen zorgde voor een mooi gesprek op LinkedIn. Robert Dur, professor aan de Erasmus Universiteit, en Kilian Wawoe hadden een aantal belangrijke toevoegingen. Kahneman heeft recent een belangrijke toevoeging gepubliceerd. In het kort: het plafond waarbij mensen niet meer gelukkiger worden lijkt er niet te zijn.
Ik volg Work Chronicles op X en moest glimlachen om dit stripje.
Schrok van de 180 graden draai in geluk onderzoek dat meer geld toch gelukkig maakt. Vond dit stukje uit artikel wel verhelderend waarom de resultaten toch anders zijn: “Money can keep buying happiness for already happy people, but among the most unhappy, the money helps stave off unhappiness only to a point.”