Je wordt niet gelukkig van een succesvolle carrière 👀
Hoe leef ik een zinvol en gelukkig leven?
Welke rol speelt werk daarin?
Hoe geef ik dat vorm?
Ik denk (misschien iets te) veel na over ‘het goede leven’. Zo kwam ik deze TEDtalk van David Brooks tegen, met de stevige titel: The lies our culture tells us about what matters - and a better way to live. Vooral de eerste paar minuten zijn raak, waarin hij vertelt over een diep dal in zijn leven. Alles ligt overhoop en hij stort zich volledig op zijn carrière. Het appartement was leeg, net als zijn leven, met post-its in de bestekla in plaats van een mes om z’n boterham te smeren. Ik haal er twee gedachten uit over het goede werkende leven.
De eerste gedachte is dat je niet gelukkig wordt van een ‘succesvolle’ carrière. Je volgende verhoging of promotie, die dikke leasebak, nieuwe functietitel, een baan bij dat toffe bedrijf: het zijn allemaal luchtkastelen. Een worst (of wortel, beter voor het milieu) die ons wordt voorgehouden. Zodat we als hamsters in een wiel blijven rennen tot we niet meer kunnen, zonder onszelf af te vragen wat echt belangrijk is. Ik denk dat we dit kunnen oplossen met een nieuwe, minder oppervlakkige, definitie van succes. Minder praten over geld verdienen, meer over mooie dingen maken. Waarde toevoegen in plaats van jezelf blindstaren op je volgende promotie. Dit is geen pleidooi voor minder ambitie of zo min mogelijk werken. Integendeel.
De tweede gedachte is dat het gevaarlijk is om te denken dat je je eigen geluk en succes kunt (of moet) creëren. Want lukt dat niet, dan ligt het aan jou. Gooi daar de wetten van de meritocratie boven op (je bent wat je bereikt) en je hebt een gevaarlijke combinatie. Je eigenwaarde hangt niet af van welk diploma of bedrijf je op je cv hebt. Je identiteit ligt niet in een gelikt LinkedIn profiel. Want wat blijft er van je over als het tegenzit? Ben je meteen een faalhaas als het niet lukt? Ik zou er spontaan een burn-out van krijgen.
Met vallen en opstaan probeer ik de worst die me wordt voorgehouden te negeren en m’n eigenwaarde los te koppelen van m’n werk. Focussen op waarde toevoegen, nieuwe dingen leren, relaties met anderen en wie ik ben buiten de kantoortuin.
Wat doe jij om het goede (werkende leven) te leven? Ik ben benieuwd.
Roland
P.S.
Een jaar geleden schreef ik al eens over dit onderwerp: Ik werk dus ik besta.
In het nieuws 🗞️
Sophie van Gool schreef een vlammend betoog over vitaliteitskolder in het FD, naar aanleiding van onderzoek naar wellbeing programma’s: Of het nu gaat om mindfulness, onlinecoaching, cursussen in tijdmanagement of apps om beter te slapen, degenen die er gebruik van maken, voelen zich niet beter dan degenen die dat niet doen. Vrijwilligerswerk bleek meer effect te hebben.
Nazorg aan brandweermensen met PTSS schiet tekort, blijkt uit onderzoek van Zembla. Er is weinig aandacht voor de gevolgen van werken bij de politie, brandweer of een ziekenhuis. Ja, heel veel mailtjes is niet leuk, maar iemand tevergeefs reanimeren is van een andere orde. Goed dat hier aandacht voor is.
Sharon verkocht haar bedrijf voor $25M en legt in 3 minuten uit hoe het geld verdeeld wordt. Het is een interessant en transparant inkijkje. Ze vertelt wat haar 13 werknemers met aandelen hebben gekregen. In totaal werd er $800k verdeeld onder deze mensen, afhankelijk van hun inbreng en tijd bij het bedrijf. Ze kreeg zelf zo’n $13M, waar zo’n $9M van overbleef na belasting.