Kijkje in de keuken: promoties in big tech
In 2022 kreeg ik mijn eerste promotie (promo in de volksmond) naar het volgende level. Samen met mijn beoordeling voor die periode (rating), was het een mededeling tijdens mijn functioneringsgesprek.
Er zijn vijf ratings: 1 = niet best, 5 = helemaal geweldig en 3 = gewoon goed. Bij gewoon goed krijg je een goede salarisverhoging en bonus. Om promotie te maken naar het volgende level, moet je uitblinken en bovengemiddelde ratings krijgen.
Big tech bedrijven zoals Netflix, Meta, Google, Apple, Microsoft en Amazon werken met levels om senioriteit aan te geven. Er zijn tien levels. 1 = een stagiair is en 10 = de CEO. Een hoger level betekent meer geld, meer aandelen, meer mandaat en meer interne carrièremogelijkheden.
Voor mij was de promo een leuke verrassing, wat een flinke verhoging (16,3%) betekende. Ik werd overspoeld met felicitaties en kwam tot de conclusie dat dit een big deal moest zijn. Maar eigenlijk veranderde er niet zoveel en een jaar later vroeg ik me af waar de volgende promo bleef.
En ondanks dat ik weet dat het niets gaat veranderen, is er soms een stemmetje dat fluistert: Rolo, jij verdient een promo. Even het ego strelen, applaus en bevestiging krijgen. Niets menselijks is mij vreemd, maar toch valt het me tegen. Ik doe mijn stinkende best om mijn motivatie af te laten hangen van andere factoren en toch krijgt dit oppervlakkige systeem me in haar greep.
Een zelfbedacht spel met levels die in de echte wereld niet bestaan. ‘Hoi, ik ben een level 7 en een halfje tijgerwit’, zeg je niet bij de bakker. Op LinkedIn is iedereen een manager of lead, wat op hetzelfde neerkomt. We doen alsof we heel wat voorstellen en maken onszelf afhankelijk van externe validatie, wat ons kwetsbaar maakt. Daarbij is het onverzadigbaar, want is er altijd een level hoger. En zo houden we elkaar bezig, zonder na te denken over waar het echt om draait in het werkende leven. Zinvol werk wat waarde toevoegt, waar je de huur mee betaalt, contact maakt met leuke mensen en lol hebt. Om maar een paar dingen te noemen.
Op papier zit het systeem met levels, ratings en promo geweldig in elkaar. Petje af. Maar het heeft als bijproduct dat mensen vooral hun best doen om promo te krijgen. De focus ligt op het spel, in plaats van goed werk leveren en waarde toevoegen. Zo wordt een systeem wat mensen moet belonen en motiveren, een spel dat verkeerd gedrag beloont en aanmoedigt. Werken met de ellebogen om je volgende promo veilig te stellen. In plaats van feedback te gebruiken om beter te worden, is het een aanval op je promo readiness (ja dat is woord). En zo gaat het gesprek al snel over randzaken, wat zonde is. Het goede nieuws: we zijn het hierover eens en er wordt hard gewerkt aan fundamentele verbeteringen. Dat begint bij een goed gesprek en ik hoop dat dit verhaal daarbij helpt.
Groetjes,
Roland
P.S.
Ik vond interessante gesprekken op Hacker News en Reddit over promo’s. Dit geeft een uniek kijkje in de denkwereld van mensen die bij big tech werken.
In dit Medium stuk vertelt Yunkai Zhou hoe het werkt. Hij is jarenlang onderdeel geweest van een promo committee. Het eerst punt wat hij maakt is opvallend: iemand die teveel op promo gefocust was, kreeg daarom geen promo.
Deze betaalde editie over promo’s van The Pragmatic Engineer van Gergely (ex- Uber, Skype, Microsoft) is een echte aanrader als je dit interessant vindt.
In het nieuws 🗞️
Simon van Teutem schreef een vlammend betoog over het MBO voor de Corrie. Hij zet het scherp neer en stelt dat MBO’ers worden behandeld als tweederangs burgers. Het neerkijken op mensen met een praktisch beroep is mij ook een doorn in het oog. Zeker wanneer dit gebeurt door mensen die de hele dag e-mails doen en meetings hebben. Die mensen kunnen beter vuilnis op gaan halen om iets toe te voegen aan de wereld.
Interessant gesprek in ‘Geld of je leven’ over hoe Gen Z tegen werk aankijkt. Het vermoeiende frame dat de nieuwe generatie lui is, wordt gelukkig tegengesproken. Het idee dat werk ook leuk moet zijn, gaat er niet bij iedereen in. Brood op de plank is het hoogste goed en verder moet je niet zeiken. Ik denk dat de generaties iets van elkaar kunnen leren. Lol is belangrijker dan je denkt en soms moet je inderdaad even doorbijten omdat je de huur moet betalen.
Naar aanleiding van m’n vorige nieuwsbrief hebben honderden mensen de templates uit m’n winkeltje gedownload. Die waren nog een weekje gratis, nu niet meer. Er waren zelfs mensen die betaalde voor de gratis templates: heel erg bedankt. Ook de mensen die iedere week weer een paar euro maken voor koffie: dankjewel. Ik gebruik dat geld voor hosting, domeinnamen, tools, boeken en abbo’s voor artikelen.