Mag ik al naar huis? Zo klap je ZONDER SCHULDGEVOEL je laptop dicht👇🏼
Hoe bepaal je of de dag erop zit en dat je klaar bent met werken?
Wanneer klap jij de laptop dicht en is het genoeg?
We zijn niet langer gebonden aan een faxmachine op kantoor voor een berichtje. Werkmail stuur je, tussen het tiktokken door, thuis vanaf de bank. Nu het werk los staat van tijd en plaats, ligt het gevaar op de loer dat we altijd aan het werk zijn. Of nooit, net hoe je het bekijkt. We sporten tijdens werktijd en lezen e-mail in de gym. Voor mensen met een laptopbaan is grens tussen werktijd en vrije tijd vervaagd. Een vloek en een zegen, met een bijproduct: we weten niet meer wanneer we klaar zijn met werken.
Hoe vaak zit jij ‘de tijd vol te maken’ aan het einde van de dag? De meeste bazen betalen voor je (online) aanwezigheid. 8 uur werken (exclusief pauze), dan mag je stoppen en naar huis. Of je productief bent en je best doet, is niet im Frage. Je krijgt een sticker wanneer je lange dagen maakt, wat laat zien dat je baas alleen naar de klok kijkt. Dus zit je vanaf 15.00 uur duimen te draaien. Een beetje scrollen door je e-mail of op een slakkentempo een Powerpoint in elkaar zetten. Wanneer je thuis werkt, check je e-mail tussen alle wasjes door. Om 18.15 uur stuur je nog een berichtje om te laten zien dat je een lange dag hebt gemaakt. Ondertussen voel je je schuldig, omdat je het idee hebt dat je niet genoeg hebt gedaan. Dat moet echt anders. Dit is de oplossing.
Een keuzehulp, die je vertelt of je al naar huis mag. Zo bepaal je wanneer het werk klaar is 🎉.
Als ik de baas mag zijn, zou ik dit introduceren, om te voorkomen dat collega’s nutteloze tijd op hun werk doorbrengen en zich ondertussen schuldig voelen. De focus ligt allereerst op productieve tijd. Als iedereen iedere dag 2-4 uur deep work zou doen, gaat de productiviteit door het dak. De volgende vraag is of gedaan hebt wat moest gebeuren. Zijn je to do’s af? Een belangrijke voorwaarde is dat verwachtingen helder en realistisch zijn. Wanneer je altijd te veel werk hebt, ben je nooit klaar, wat reden is voor een goed gesprek. De laatste vraag is of je minimaal 6 uur hebt gewerkt. Zo ja, dan is de beloning voor je harde werk dat je naar huis mag. Zo nee, besteed de rest van de tijd nuttig en doe een stap extra.
Hoera! Nu kun je met een voldaan gevoel je laptop dichtklappen. Deel de keuzehulp met je baas, pas ‘m aan naar eigen inzicht en voer een geïnformeerd en inhoudelijk gesprek over de vraag wanneer het genoeg is.
Groetjes,
Roland
In het nieuws 🗞️
Er wordt 75 miljoen uitgetrokken om Nederlanders gemiddeld 2,7 uur per week meer te laten werken, schrijft het Financieel Dagblad. In sectoren als de zorg en het onderwijs is er een blijvend tekort aan personeel. Tegelijk werken daar de meeste mensen parttime. Het tekort zou - voor een deel - opgelost worden als iedereen meer ging werken. Geen gekke gedachte. Wat even leek op de zoveelste parttime-haat-campagne, is een constructieve poging om problemen op te lossen. Het team wat hier werk van gaat maken heeft nog meer goede ideeën, bijvoorbeeld over de loonkloof (nog steeds 13%) en kinderopvang. Het moet lonen om meer te werken (wat in de meeste gevallen al zo is volgens de onderzoekers).
Hoe stel je prioriteiten als alles even belangrijk lijkt? Die vraag beantwoordt Ben Tiggelaar in NRC. Gelukkig heeft hij een doortastend antwoord. Natuurlijk introduceert hij eerst de Eisenhower Matrix, maar hij voegt daar een belangrijke stap aan toe. Hij noemt het een normatief kader. Moeilijk woord, wat neerkomt op duidelijke verwachtingen. Hij haalt voorbeelden van Disney en Amazon aan, die duidelijk zijn over wat belangrijk is, wat helpt om de matrix goed toe te passen. Mooi inzicht.