Op tijd vertrekken met deze 4 signalen 🚨
Op tijd van baan veranderen is als op tijd weggaan van een feestje. Wanneer is het juiste moment? De fomo klapt erin: wat als het hierna heel erg leuk wordt? Dat wil je niet missen. Dus blijf je nog wat langer, doe je nog een rondje. De volgende morgen word je wakker met die onmiskenbare smaak in je gortdroge mond. Toch te lang blijven plakken.
Aan advies als ‘stoppen op je hoogtepunt’ heb je niet zoveel, want hoe weet je dat dit het is. Door de jaren heen ben ik bij mezelf en anderen vier signalen gaan herkennen.
Je bent uitgeleerd 🎓 Nieuwe dingen leren is leuk en belangrijk. Je leert het meest van goede en slimme mensen om je heen. Daarnaast leer je veel van nieuwe dingen proberen en experimenteren. Tot slot moet je meters maken en ervaring op doen. Daarna leer je door anderen iets te leren. Op een gegeven moment heb je deze bronnen uitgeput en dat is een belangrijk signaal.
Je bent uitgegroeid 🚀 Je staat stil. Qua rol, financieel of wat zweveriger, *als mens*. In een paar jaar kan er veel veranderen in je leven. Misschien ben je de werkomgeving die eerst goed paste inmiddels ontgroeid. Dat kan heel praktisch, omdat je geen zin meer hebt in de borrels en het vele reizen voor je werk. Of de rek is uit je rol en er zijn weinig mogelijkheden om door te groeien. Misschien verdien je al jaren hetzelfde en heb je zin om financieel een stap te maken. Als je te lang stilstaat, slib je dicht. Dan moet je opletten.
Je wordt cynisch 🤬 Je praat negatief over je baan en baas. Je baas is een boef en je werk is zinloos en saai. Dat werkt niet. Wanneer je als een fles azijn door het werkende leven waggelt, is het tijd voor verandering. Misschien is de kritiek op je baas terecht, wat je een extra reden geeft om verder te kijken.
Je presteert niet 👀 Een confronterend kijkje in de spiegel. Verrassing: dit kan iedereen overkomen, vaak door een combinatie van factoren. Eén daarvan kan domweg je rol en takenpakket zijn. Misschien past die niet meer bij je en is het tijd voor iets nieuws. Als je merkt dat je geen impact hebt en er weinig uit je vingers komt, is dat een belangrijk signaal.
Het helpt mij om dit lijstje er af en toe bij te pakken en met m’n manager te bespreken. Niet te vaak, want dan ben je altijd bezig met weggaan. Gooi niet te vroeg de handdoek in de ring, goede dingen kosten tijd, geef het een kans. Laat je vooral niet gek maken als je goed op je plek zit en blij bent met je salaris en afkalvende leercurve. Dat zeg ik zonder cynisme. Laten we de mensen vieren die blij zijn met wat ze hebben, jarenlang blijven plakken en puik werk leveren. Ik zou willen dat ik wat meer rust in m’n reet had.
Groetjes,
Roland
In het nieuws 🗞
Japke-d. vroeg zich in haar NRC column af waar je het nog veilig over kan hebben met collega’s dezer dagen. Iets teveel ‘je mag ook niks meer zeggen’, maar ze heeft een punt. Het kan lastig zijn om niemand op de tenen te trappen. Het helpt om een cultuur te voeden waar je elkaar op gedrag aanspreekt, omdat er dan gezamenlijke ruimte ontstaat voor een grapje en foutje. Je kunt natuurlijk deze nieuwsbrief als standaard gespreksstof gebruiken 👀.
Kilian Wawoe gooit hybride werken in de prullenbak. Iedereen moet terug naar kantoor, want we zijn nu eenmaal groepsdieren. Klaar om ‘m af te fakkelen las ik zijn betoog. Hij maakt een belangrijk punt dat (vooral) starters het meest leren van werken met mensen om je heen. Aan het eind van de rit ben ik het eens met z’n analyse, alleen snap ik zijn conclusie niet. Eens dat je iets mist wanneer je iedere dag thuis op je laptopje zit, maar ik ben zo blij dat ik niet dagelijks 9 uur onder de TL balken hoef te zitten.
De nieuwe plannen van Van Gennip voor de arbeidsmarkt zijn een stap in de goede richting. Wanneer je het stuk van de NOS leest val je bijna in slaap, maar eindelijk wordt er door de overheid gepraat over de kern van het probleem. De flex contracten zijn te flexibel (en onzeker) en de vaste contracten zijn te vast. De risico’s voor werkgevers zijn enorm (zie recent voorbeeld), waardoor ze mazen in de wet zoeken om mensen maar geen vast contract te geven. Daar wordt nu serieus naar gekeken en dat is goed nieuws voor mensen die al jaren van contract naar contract leven.
M’n vrienden van Homerun hebben een platform gebouwd om mensen te helpen hun droombaan te vinden: HomerunID. Ze gaven de eerste 100 mensen toegang om het platform te perfectioneren. De recente updates zijn veelbelovend.