Politiek op de werkvloer: gevaarlijk en onvermijdelijk. Dit kun je doen.
In ieder bedrijf, groot of klein, is er sprake van een vorm van politiek. Iedereen blaast wel eens als Thierry, ontspringt de dans als Rutte en organiseert events met klapvee als Jesse. Het is een spel wat gaat over belangen en een agenda’s. Een collega die een wit voetje wilt halen of pronkt met andermans veren, zodat hij promotie kan maken. Een manager die doet alsof iedereen heel druk is, zodat zij een nieuwe collega mag aannemen. Een CEO die doet alsof er niks aan de hand is, terwijl de cijfers knalrood kleuren, om er voor te zorgen dat niemand vertrekt. Iedereen probeert invloed uit te oefenen en dingen naar hun hand te zetten. Iedereen heeft een agenda. Jep, jij ook.
Dat is gevaarlijk, omdat politieke spelletjes zand in de motor gooien. Wanneer iedereen enkel bezig is met het spel, wordt er weinig werk verzet. Omdat je buurman zonder pardon credits kan nemen voor je werk, zul je hem minder snel bij dingen betrekken. Je wordt achterdochtig. Politiek is vergif. Het is iedereen voor zich en dat is killing voor iedere vorm van fijn samenwerken. Hoe minder politiek hoe beter.
Vanuit de praktijk weet ik dat je als organisatie iets tegen die spelletjes kunt doen. 5 tips waar je vandaag mee aan de slag kunt
Vier imperfectie 🫶🏽. Iedereen maakt fouten. Wees daar open over, zodat mensen zien dat succes niet betekent dat alles altijd goed gaat. Laat de CEO het goede voorbeeld geven.
Gedrag belonen 🤑. Wie krijgt er een verhoging en promotie? Zijn dat de mensen die het werk verzetten, of de blaaskaak die er vooral veel over praat? Beloon mensen die zich onttrekken aan het politieke spel.
Focus op impact, niet op praatjes 📈. Maak het resultaat van werk inzichtelijk en vier successen, zonder dat mensen er om hoeven vragen.
Focus op de leiders 🌵. De leiders van de organisatie moeten het goede voorbeeld geven. Als je managers hebt die politieke spelletjes spelen, gaat het team dat ook doen.
Neem op tijd afscheid 👋🏼. Stuur de Thierry’s in je bedrijf op tijd naar huis. Zorg voor rust in de tent. Bescherm de mensen die niet mee willen doen aan het spel.
Het is naïf om te denken dat er geen sprake is van politieke spelletjes op de werkvloer. Ik kies er voor om af en toe naïf te zijn, omdat ik anders cynisch wordt. Ik word liever teleurgesteld dan zuur en dat zorgt dagelijks voor blauwe plekken. Wees je bewust van de verborgen agenda’s en politieke spelletjes. Als je er op gaat letten en het doorziet is het bijna komisch.
Vergeet niet dat jij ook een agenda hebt, waardoor je af en toe het spelletje moet spelen. Daar is niks mis mee, zolang je jezelf niet verliest. Blijf eerlijk en authentiek, zonder naïf te zijn en te worden overschreeuwt door de Thierry’s op je werk.
Groetjes,
Roland
P.S. Meer lezen? Dit stuk van Harvard Business Review legt haarfijn uit hoe je niet ontkomt aan de spelletjes en wat je moet doen om je te wapenen.
In het nieuws
Ik heb een zwak voor dit soort interviews in het AD, waarin normale mensen vertellen hoe hun werkende leven eruit ziet. Aloys geeft een mooi inkijkje. Hij is grond- en zandontzorger en voert schadelijke stoffen af met z’n vrachtwagen. Werktijden zijn van 19.00 ‘s avonds tot 7.00 uur ‘s ochtends. Dan valt die kantoorbaan ineens wel mee hè? Ik vind het vooral leuk dat je Aloys niet hoort piepen, hij vindt ‘t wel mooi.
Alieke en ik verwachten een kleine meid deze zomer. Daarom lees ik inmiddels alles wat met kids te maken heeft. Zo kwam ik op dit stuk over de impact van je carrière op je kids. Dit bleef wel hangen bij me: ‘For both mothers and fathers, we found that children’s emotional health was higher when parents believed that family should come first, regardless of the amount of time they spent working. We also found children were better off when parents cared about work as a source of challenge, creativity, and enjoyment, again, without regard to the time spent. And, not surprisingly, we saw that children were better off when parents were able to be physically available to them.’
Een goed stuk uit het FD over hoe je objectief beoordeelt wie je promoot. Hoogleraren Janka Stoker en Harry Garretsen komen aan het woord. Zij laten zien hoe vooroordelen een rol spelen bij het inschatten van potentieel en beoordelen van talent.