Roger Federer's verrassende tennislessen voor het werkende leven 🎾
Na een indrukwekkende carrière, stopte Roger Federer in 2022 met professioneel tennis. Het laatste wat ik van hem zag was een hartverwarmend filmpje van zijn afscheid, waar hij - samen met vriend en rivaal Rafael Nadal - zijn tranen de vrije loop liet. Prachtig hoe deze legendes samen zitten te brullen.
Een paar weken geleden zag ik een speech van Federer, die hij gaf tijdens de diploma-uitreiking van Dartmouth. Hij deelt drie doorleefde, bijna filosofische tennislessen voor het werkende leven.
Effortless is a myth. Het spel van Federer was zo soepel, dat een overwinning hem geen moeite leek te kosten. ‘He barely broke a sweat’ zei men vaak, tot frustratie van Federer. Want om het er zo makkelijk uit te laten zien, moest hij - wanneer niemand keek - ontzettend hard werken.
‘I didn’t get where I got by pure talent alone. I got there by trying to outwork my opponents.’
Om iets bereiken, zul je er keihard voor moeten werken. Juist wanneer er geen publiek is en je geen applaus krijgt.
Dan zijn er altijd mensen die denken dat het je allemaal geen moeite kost. Hij zegt daarover: laat ze dat maar geloven, zolang jij dat maar niet gelooft.
It’s only a point. Federer won bijna 80% van al (1526) zijn wedstrijden. Daarin won hij slechts 54% van de gespeelde punten. Hij verloor bijna de helft, wat hem dwong om niet te blijven hangen in een punt. Of het nu een geweldige rally was die hij won, of een dubbele fout: het is slechts een punt.
‘When you’re playing a point, it has to be the most important thing in the world. But when it’s behind you, it’s behind you. This mindset frees you, to fully commit to the next point.’
Je gaat verliezen in het werkende leven. Je gaat fouten maken. Een hakkelende presentatie, een verkeerde e-mail of gesprek wat niet loopt. Hoe je daarmee omgaat, bepaalt of je groeit, beter wordt en wint. Focus op datgene wat je nu te doen staat. Richt al je aandacht en energie op de toekomst en blijf niet te lang hangen in het verleden. Dat punt is al geweest.
Life is bigger than the court. Federer’s leven speelde zich af op het tennisveld. Een paar vierkante meter, waar hij zijn hele leven aan toewijdde. En juist Federer benadrukt het belang van een leven buiten je vierkante meter. Een zinvol leven, met familie, waarin je iets betekent voor anderen. Dat relativeert. Hij durft zelfs te stellen dat het de reden is dat hij geen burn-out heeft gehad.
Jouw speelveld ziet er anders uit, maar alles wat er gebeurt op jouw vierkante meter voelt ontzettend belangrijk. Zo belangrijk dat we er wakker van liggen. Dit is geen goedkope oproep om alles te relativeren, ik hoop dat je belangrijk werk hebt. Maar als de werkdag klaar is mag je het in perspectief plaatsen. Het leven is meer dan e-mails sturen en meetings plannen.
Een paar stoïcijnse lessen, waar Federer zijn hele carrière voor nodig had om te leren. Voordat hij zo koel en kalmpjes op de baan stond, gooide hij, net als iedereen, vloekend met zijn racket. De allerbeste tennisser worden, gaat net zo goed over je hoofd als goed voetenwerk. Hetzelfde geldt voor een gelukkige en succesvolle carrière. Hoe je in de wedstrijd zit is cruciaal. Ik durf het bijna niet te zeggen, maar inderdaad: je mindset. Tsjakka.
Groetjes,
Roland
In het nieuws 🗞️
Nieuwsuur kwam bij mij thuis op bezoek (bedankt Sjors) en ik mocht de wildgroei aan hippe arbeidsvoorwaarden duiden. Dit is er eentje voor in het plakboek.
Mijn belangrijkste punt: goed werkgeverschap begint niet bij gratis chai lattes. Voordat je de yogamatjes uitrolt, raad ik je baas aan te beginnen bij de basis:
Zorg voor leuk, zinvol werk, wat iets bijdraagt. Waarbij collega's resultaat zien en voldoening ervaren. Een baan die past bij hun talent, interesse en de rest van het leven. Een manager die verwachtingen uitspreekt en duidelijk is over wat goed gaat en beter kan. Collega’s die mensen motiveren en waar men van kan leren. Een paar simpele voorbeelden, die iets minder sexy zijn, maar als je écht goed voor je mensen wil zorgen, begin je hier.
Dit verandert er per 1 juli op je werk. Het minimumloon stijgt met 3,09% (13,68 euro per uur voor 21+). Verder moet je baas bijhouden hoe je naar je werk komt (trein, fiets, auto). De overheid wil de uitstoot beter bij kunnen houden. Voor veel bazen een kleine moeite, omdat je je kosten al declareert.
Check deze podcast van HR Academy, waarin ik te gast was. In de jubileum aflevering mocht ik praten over een goede baas zijn in 2024, Kunstmatige Intelligentie, hoe je burn-outs voorkomt en waarom HR toch wel een tof vak is.
Interessant stuk van de Correspondent over ‘laag’- en ‘hooggeschoold’ werk. Het is een inspirerend verhaal van bakkerij Fort Negen, waar 80-90% van de bakkers academisch geschoold is. De opkomst van bullshitbanen en zoektocht naar zingeving roept een belangrijke vraag op: wat zijn we de hele dag aan het doen en wat voegt dat toe? Is een brood bakken niet veel zinvoller dan een presentatie bakken? En waarom is werken in een bakkerij ‘laaggeschoold’ werk? Lees dit stuk.