SEIZOEN 23/24: Back to work 🎒
Na een paar weken radiostilte heb ik wat goed te maken. Al die awkward stiltes bij de koffieautomaat. Brrrr, sorry. Daarom een bomvolle editie waar je een paar dagen mee vooruit kunt 🎉
Het leed dat vakantieverhalen heet 👙 Hoe was je zomervakantie? Met de caravan naar Italië geweest? Gin tonics aan het zwembad van je luxe Airbnb? Of heb je doorgewerkt in een leeg kantoor (ook lekker)? Het gesprek bij de koffieautomaat over vakanties vind ik lastig.
Ja was heel relaxed, mooie dingen gezien, het weer viel wat tegen, wel echt een mooie stad, lieve mensen, wel aan de prijs, maar heerlijk eten, veel gelezen.
Gaaap. Zowel het vertellen als aanhoren van vakantieverhalen is geen prettige ervaring. Laten we afspreken dat ‘het was top’ vanaf nu afdoende is. Namens alle collega’s: bedankt.
Work mode: ON/
OFF📵 Onze aan- en uitknop is kapot. Nu werk en privé constant door elkaar lopen, is het lastig om de knop om te zetten. Zowel op vakantie, in het weekend, als op ons werk moeten we schakelen. Laptop mee op vakantie, groepsapp met collega’s en werkmail op je telefoon. Op ons werk scrollen, liken, shoppen en appen we ons suf. Zo zijn we altijd vrij en altijd aan het werk. Of beter gezegd: we zijn nooit echt aan het werk en nooit echt vrij. De aan- en uitknop lubbert.Laten we aan het begin van seizoen 23/24 de schakelaar vervangen. Dat kan door goed te bedenken hoe jouw work mode eruit ziet. Dat hoeft geen rigide ritueel te zijn, maar wel iets wat je helpt om ‘aan’ te staan en de knop om te zetten. Het kan zo simpel zijn als je bureau schoonmaken of je telefoon op stil zetten. Geen Instagram en Zalando tijdens werk, zodat het ‘s avonds extra leuk is om je winkelwagentje vol te gooien en niks te kopen. Zo kun je de work mode aan- en uitzetten door jezelf dingen te gunnen of juist ontzeggen. Door een duidelijk verschil wordt het makkelijker om te schakelen.
Voor je baas: nieuw schrijven, guides en templates 💸 Ik had moeite met de knop omzetten en zat voor m’n campertje guides en templates te bouwen voor je baas. Over hoe je een hiring process inricht en hoe je een personeelsplanning maakt. Tegelijk ben ik blijven schrijven. Zo vind je hier een stuk over hoe je een functiehuis bouwt met een methode die ik heb bedacht bij Blendle. Of een stuk op LinkedIn over waarom je baas een nieuwsbrief moet beginnen voor haar employer brand. Kijk maar ff.
Ik neem ontslag 👋🏻 Traditiegetrouw neem ik iedere zomer ontslag, zoals je in een eerdere editie kunt lezen. Omdat de zon schijnt en ik lekker in m’n vel zit, maak ik in de zomer de beste keuzes. Tenzij er iets tussendoor komt, wacht ik tot de zomer met grote beslissingen rondom m’n werkende leven.
In de zomer doe ik alsof ik ontslag heb genomen en alle opties open liggen. Dan bedenk ik opnieuw wat ik belangrijk vind in m’n werk en solliciteer ik op leuke functies. Zo kan ik zien of het gras groener is bij de buren en ontdekken hoe ik in de markt lig. Vervolgens leg ik m’n huidige baan ernaast en kijk ik wat ik wil. Vervolgens denk ik niet meer aan ontslag nemen tot volgende zomer.
De nieuwste TikTok-trend: het normale leven 🤳🏽 Het is eindelijk zo ver. We zijn klaar met crypto-investeerders die ons vertellen dat we sneller moeten slapen. Klaar met het idee dat we achterlopen in de rat race. We zijn moe geworden van onszelf vergelijken met coaches die coaches coachen om coaches te coachen.
De nieuwste trend is een stuk gezonder voor onze mentale gezondheid: een realistisch beeld van het normale leven. Ik scroll me suf op de kanalen van Lexi Larson, Georgia Wellman en Hubs Life die het normale leven vieren. Niet ieder weekend naar Dubai of Ibiza, maar wasjes draaien op zaterdag. Geen gesponsorde unboxing, maar van 9-5 naar kantoor. Lang leve het normale (werkende) leven. De sleur (of cadans) is zo gek nog niet. Laat je niet gek maken door de hoogtepunten van een vreemde. Streef naar een iets hoger gemiddelde en geniet van de rit.
Boekupdate met POM.press 📚 De drukker draait overuren na de aankondiging van ‘Je gezicht is nu van ons’. Achter de schermen ben ik hard aan het schrijven, schaven en verfijnen aan het boek waarvan je baas niet wil dat je het leest. Ik tik net de 80.000 woorden aan. Benieuwd wat daarvan overblijft.
De fase waar we nu in zitten is interessant. Hugo (de redacteur, love you) gaat nu in detail feedback geven. Waar dat eerst nog hoog over was, krijg ik nu feedback op delen die missen, niet goed lopen of minder goed passen. Een boek schrijven is zoveel meer dan een nietje er doorheen rammen en een kaft omheen doen. Dankzij alle mensen van POM.press wordt het beter, mooier, leuker. Ik kan niet wachten dat je het kunt lezen. Keep you posted.
Tip voor HR collega’s: Better Wiki 🚀 Better Wiki is een gratis Notion bibliotheek met informatie over hoe je een bedrijf bouwt. Van functieladders, onboarding guides tot mental health policies. Je vindt er zelfs 46 volledige handbooks. Let wel op wat je gebruikt, ik vind niet alles even goed.
Vrouwen aan de top 📈 De groei van het aantal vrouwen aan de top stagneert, schrijft NOS. Er is een streefgetal van minimaal 30% vrouwen in bestuurlijke functies. Op Europees niveau komt er in 2026 wetgeving aan wat dit verplicht. Nederland lag lange tijd dwars en loopt achter. Het aantal vrouwelijke bestuurders (bijvoorbeeld een CEO) blijft hangen op 15%. Dat is zonde, want vrouwen zijn betere leiders (zie dit uitgebreide onderzoek van Gallup) en diversiteit aan de top is goed voor het bedrijf, zie dit onderzoek van McKinsey 👇🏼
Dus los van of je het moreel gezien een goed idee vindt, is het commercieel interessant. Het feit dat het zo langzaam gaat zegt iets over hoe vast het systeem zit.
De kortere werkweek komt eraan 🕘 Wall Street Journal schreef een goed stuk over de laatste ontwikkelingen op het gebied van een kortere werkweek. De bedrijven die ermee experimenteren zien een serieuze afname van het aantal ziekmeldingen en mensen die vertrekken. Dat effect lijkt blijvend (in ieder geval over 12 maanden). Tegelijk lijkt het erop dat mensen efficiënter worden en dus evenveel gedaan krijgen in minder tijd. Wat minder meetings en e-mails en je wint al 4 uur per week. Er zitten haken en ogen aan de ideeën, er is geen one size fits all, maar ik raad iedereen aan naar de effecten van de experimenten te kijken en daar iets mee te doen.
Thuis of op kantoor: wat is nou beter? 👩🏾💻 Forbes schreef een goed stuk over WFH vs. WFO. Zelfs Zoom lijkt niet meer in thuiswerken te geloven en verplicht collega’s om naar kantoor te komen. Is dat dan de oplossing? Wat Forbes goed beschrijft is dat het er nogal vanaf hangt. Het ene onderzoek lijkt te bewijzen dat we minder productief en betrokken zijn. Het andere onderzoek laat een toename in output en mentaal welzijn zien. Je baas zal het ene onderzoek aanhalen en jij de ander. Zo komen we geen steek verder.
Mijn voorzichtige conclusie is dat het allebei voor- en nadelen heeft. Daarom is het een goed idee om het te combineren en mensen de vrijheid en verantwoordelijkheid om te bedenken waar ze hun beste werk doen.
Het grotere gesprek gaat over hoe we ons werk in de toekomst vorm gaan geven, wat inhaakt op het vorige punt over de kortere werkweek. Hoe dammen we de pandemie van burn-outs in, maar lossen we tegelijk de grote vraagstukken van de toekomst op? Welke rol speelt AI in dit verhaal? En op welke fysieke plek komen we het best tot ons recht? Laten we elkaar niet om de oren slaan met onderzoek wat ons punt versterkt, maar samen op zoek gaan naar wat het beste werkt.
Werken kost geld 💶 Arjen Lubach vat het probleem mooi samen in z’n avondshow. Ik weet nog goed dat ik meer ging verdienen, maar er netto niets op vooruit ging. Je krijgt dan ineens geen zorg- en huurtoeslag meer en gaat meer belasting betalen. Sommige mensen komen maar moeilijk uit dat vangnet. Zelfs zonder vangnet, loont het om parttime te gaan werken. Zo ging ik begin 2022 40% minder werken en kreeg ik 31% minder geld. Tel uit je winst. Dat is een probleem omdat we een schreeuwend tekort hebben aan mensen, van de zorg tot het bedrijfsleven. Het zou moeten lonen om meer te gaan werken.
Grensoverschrijdende zomer 🚩 Deze zomer stond bol van verhalen over mensen die over de schreef gingen of daarvan werden beschuldigd. Na het winnen van het Wereld Kampioenschap kreeg een speelster ongevraagd een kus op de mond van de bondsvoorzitter. De speelster deed aangifte van aanranding. Ook dichterbij huis blijven de meldingen van wangedrag binnenstromen. Het is goed dat we het gesprek blijven voeren over wat we wel en niet prettig vinden op ons werk. Deze voorbeelden helpen om het gesprek op gang te brengen en met wat afstand te praten over waar de grens ligt. Dat is altijd beter dan achter de feiten aanlopen.
Groetjes,
Roland
P.S. Heb jij een leuk idee, brandende vraag of tip voor deze nieuwsbrief, zet het in de comments 👇🏼 of klik ‘reply’ op deze nieuwsbrief.
Hi Roland, ik lees het telkens met plezier.
De volgende link werkte niet: Of een stuk op LinkedIn over waarom je baas een nieuwsbrief moet beginnen voor haar employer brand
Die ‘real life’ links zijn wel goud waard. Hebben we die ook in de vorm van 30+ / mensen met kinderen? Dood aan al die ‘kijk mijn nieuwe kledingbox-ik prep alle lunches voor mijn zes kids-en ga naar de gym en yoga-love my facials (dan hebben ze het iver maskertjes he, hoho)-instamoms’
Je volgende koffie is on me