Via dit soort virale posts op LinkedIn kwam ik met Jesse in contact. Hij is recruitment expert, keynote speaker en trainer. Een ondernemende duizendpoot, die zijn loopbaan begon bij de Politie als hoofdagent en rechercheur. Nu is hij LinkedIn Top Voice, schrijft een heerlijke nieuwsbrief en helpt hij bedrijven om goede mensen te vinden. Genoeg redenen voor mij om hem een paar korte vragen te stellen en de antwoorden met je te delen. Tijd voor wat sollicitatiegeheimen.
Jesse, wat is het best bewaarde sollicitatiegeheim?
Dat het niet gaat om de beste kandidaat, maar om de beste sollicitant.
Die moet je even uitleggen.
Dat degene die zich het beste kan laten zien en in het gesprek kan overtuigen, wordt aangenomen. Het gaat erom wie het ‘spelletje’ het beste beheerst, niet wie het beste is voor de functie. Je kunt super goed zijn in je werk, maar als je dat niet kunt overbrengen tijdens een gesprek, word je nooit gekozen. Simpelweg omdat men het dan niet weet. Je moet het spel beheersen.
Help ons eens op weg, wat is de meest gestelde vraag tijdens een sollicitatie?
Vertel eens iets over jezelf.
Grappig, die had ik niet verwacht.
Mensen beschouwen dit niet als een vraag, maar als de sociale aftrap van het gesprek. Daarom bereiden sollicitanten dit zelden voor. Dat is een gemiste kans. Juist door een verhaal paraat te hebben, waar alle dingen aan bod komen die jij graag uitlicht, kun je hier punten scoren en het gesprek in de juiste richting sturen. Door hier slim gebruik van te maken sta je 1-0 voor.
Sterk. En wat is een absolute do of don't voor een cv en sollicitatiebrief?
Denken dat het niet gelezen wordt en het daarom afraffelen. Het klopt dat je brief vaak alleen snel wordt gescand. Ironisch genoeg komt dat door de generieke troep die sollicitanten insturen, omdat ze denken dat het toch niet gelezen wordt. Het houdt elkaar in stand. Ik ken zoveel succesverhalen van mensen hun droombaan vonden omdat ze een toffe brief hebben geschreven. Maak er werk van.
En tot slot, hoe moet ik reageren op de vraag wat ik wil verdienen?
Een miljoen. En dan heel hard lachen. Grap gemaakt, ijs gebroken. En vervolgens vragen wat zij bieden. Maak er geen ingewikkeld spel van, maar probeer de ander te verleiden tot het eerst tonen van de kaarten. Vervolgens gewoon je eigen salariswens delen (en dat eventueel verdedigen).
Dit is slechts het topje van de ijsberg van wat Jesse te vertellen heeft. Volg hem vooral op Linkedin voor een overdosis aan tips en trucs.
Google heeft iets nieuws, wat hier mooi bij aansluit: interview warm-up. Google heeft een van de meest beruchte sollicitatieprocedures, waar allerlei cowboy-verhalen over bestaan. Uit eigen ervaring kan ik bevestigen dat het pittig is en dat over iedere stap is nagedacht. Bijvoorbeeld over de vragen die ze stellen tijdens een sollicitatiegesprek. Met interview warm-up kun je die nu hardop oefenen en krijg je achteraf tips over wat er beter kan. Uiteraard powered by AI, wat een mooi inkijkje geeft in de mogelijkheden.
Wil je meer? Check m’n bibliotheek en archief. Vooral deze en deze editie over het sollicitatiegesprek. Deze editie over een goede brief. Deze voor je goed cv en mijn tips voor hoe je reageert op de vraag wat je wil verdienen.
Groetjes,
Roland
In het nieuws 🗞️
Bij Gitlab kun je twee weken met de CEO meelopen (shadowen), vertelt hun CMO, Ashley Kramer aan Firstround in de podcast In Dept. Je mag bij meetings zitten en leren van hoe Sid Sijbrandij te werk gaat. Een echt kijkje in de keuken. Het mooiste vond ik dat Sid na een meeting aan de collega om feedback vraagt. Het is een jaloersmakend voorbeeld van hoe transparant Gitlab is. Leading by example in de praktijk.
Ik vond een leuke rapportage van EenVandaag over gelukkig zijn in je werk. Stine Jensen (filosoof) beschrijft hoe het idee dat werk ons gelukkig moet maken pas sinds de jaren vijftig z’n intrede deed. Het idee dat we onszelf moeten verwezenlijken in ons werk bestond daarvoor niet of nauwelijks. Werk was een middel. Waar we tegenwoordig bij een voorstelrondje als tweede vraag altijd benieuwd zijn naar iemands beroep. 'Hoe heet je?’, ‘En wat doe je?’. Gelukkig geeft ze handvatten voor hoe we dit kunnen verbeteren.
Nice! binnenkort sollicitatiegesprek :D