Van baan veranderen, zonder van baan te veranderen.
Je baan verandert de hele tijd, of je het nu wil of niet. Soms is dat een groot en merkbaar verschil, omdat er taken en verantwoordelijkheden bij komen of af gaan. Vaak is dat subtiel en organisch, door een nieuwe tool, koers of ander project. Over een jaar ziet je baan er anders uit dan nu. Een geruststellende gedachte als je een kutbaan hebt, maar spannend als je nu precies goed zit. Ik heb goed nieuws: zodra je dit proces snapt, kun je het beïnvloeden en je baan bijslijpen. Zo kun je van baan veranderen, zonder van baan te veranderen👇🏼
🚨 Herken het moment en grijp je kans
Er zijn momenten waarop je baan een paar procent verandert. Zo is de komst van een nieuwe collega een mogelijkheid om taken los te laten en te delegeren. Een collega die vertrekt is een mogelijkheid om nieuwe, leukere taken op te pakken. Of denk aan de start van een nieuw project of introductie van een nieuw product. Een nieuwe koers van het bedrijf of een nieuw team: allemaal kansen. Leer die momenten herkennen en maak er gebruik van. Ja maar hoe dan? Komtie.
🧭 Weet wat je wilt
Om richting te geven aan je baan, moet je weten wat je wilt. Waar ben je goed in (en wat ligt je minder)? Wat vind je interessant? Van welke taken word je blij (en welke minder)? Wat zou je nog willen leren en proberen? Ga met intentie op zoek naar werk wat goed bij je past. Zo wordt het makkelijker om een kans met beide handen aan te grijpen. Dat doe je zo 👇🏼
🙋🏽♀️ Kom met een voorstel
Enthousiasme en positiviteit werkt aanstekelijk. ‘Hé, mag ik meedenken? Ik heb hier alvast een paar ideeën.’ Kom met ideeën. Ga niet zitten wachten tot je baas dat doet (gaat niet gebeuren). Als je een moment herkent en je weet wat je wilt, zul je met een voorstel moeten komen. Maak het heel concreet, dan kan je baas bijna geen nee zeggen.
🚦Leer nee zeggen en wees assertief
Ja zeggen tegen leuke dingen, kan alleen als je nee leert zeggen. Misschien ken je die collega’s die er nooit zijn als het vuile werk moet gebeuren. Heel irritant, maar dat is af en toe wel de juiste houding. Als je ja wil zeggen tegen nieuwe, interessante taken, moet assertief zijn bij werk wat je niet ligt. Wees duidelijk en zuinig op je tijd en energie. Iets niet meer doen kan je baan al een stuk leuker maken. Minder doen is sowieso een goed idee.
✨ Wat kom je brengen?
Door waarde toe te voegen, kan je baas niet om je heen. Ze zou gek zijn om je talent niet te gebruiken. Wil je designer worden? Leer Figma. Wil je meer doen met marketing? Leer schrijven, SEO/SEA en Google Adwords. Vraag dit aan een collega met een leuke baan: wat zou ik moeten leren om jouw baan te hebben? Kijk dan of je kunt aanhaken. Ga niet zitten wachten, investeer tijd en energie. Dat betaalt zich vroeg of laat uit.
De baan die je hebt bijslijpen, is minder werk dan een andere baan zoeken. Solliciteren is geen pretje en het gras is altijd groener bij de buren. Bespreek dit met je baas en geef het een kans. Er kan vaak meer dan je denkt.
Groetjes,
Roland
In het nieuws
Voor al m’n HR vrienden: McKinsey heeft een mooie analyse geschreven over waar ons vak heengaat. Ik vind vooral de ontwikkeling dat HR steeds meer een product wordt interessant: ‘Productize’ HR services to build fit-for-purpose offerings with the needs of the business in mind, and to enable end-to-end responsibility for those services through cross-functional product owner teams in HR.’
Lynn Berger schreef in 2014 een stuk over de ontwikkeling van de kantoorbaan voor De Corrie. 8 jaar later is dit nog steeds relevant, nu we met elkaar zoeken naar de rol van het kantoor. Van het land, naar de lopende band, naar een cubicle en nu een hippe zitzak. Het is hard gegaan. Het kantoor heeft haar belofte nooit echt waargemaakt. Deze quote blijft bij me hangen: ’De flexibele kenniswerker is en blijft een kantoorslaaf – maar nu een met voetbaltafels en zitzakken’.
Ik dacht dat iedereen dit wist, maar de NOS besteedde er een heel artikel aan: je mag je ziek melden als je op vakantie ziek wordt. Als je een avondje doorzakt en door de kater niet echt van die dag kunt genieten, is dat jouw probleem. Maar als je 3 dagen op bed ligt door een flinke griep, kun je die dagen terugkrijgen. Maak er geen misbruik van, want dan verknal je het voor de rest.