Het is een vraag die ons hele werkende leven blijft knagen. Aan het begin van het jaar heb je er hopelijk iets bij gekregen van je baas. Een dertiende maand, dikke bonus, inflatiecorrectie of langverwachte salarisverhoging. Een paar euro erbij en de vraag verdwijnt even naar de achtergrond. De honger is even gestild en het stemmetje verstomt. Ik heb slecht nieuws voor je: die voldoening duurt nooit lang en over een paar weken begint het weer te knagen. Dan blijkt een collega 1,5% meer te krijgen en vind je mensen die nóg meer verdienen om je mee te vergelijken. Zo lopen we rondjes en als we niet oppassen verdienen nooit genoeg.
Richard Easterlin deed onderzoek naar het verband tussen meer verdienen en gelukkig zijn. In 1974 ontdekte hij dat geluk toenam naarmate iemand meer verdiende. Hij ontdekte ook dat dit niet eindeloos was. Op een bepaald punt vlakte de toename in geluk af en betekende meer geld zelf minder geluk. Dit werd de Easterlin paradox genoemd. Zijn conclusies zijn niet onomstreden, al laat een recent onderzoek een vergelijkbaar effect zien. Vanaf 60k per jaar vlakt de toename in geluk af en bij 100k ligt de piek. Andersom worden mensen ongelukkiger wanneer ze minder verdienen.
Daniel Kahneman riep al eerder dat geluk gekocht kon worden voor 60.000 dollar. Dankzij inflatie is dat inmiddels 65.000 euro. Belgisch onderzoek uit 2018 komt op een bedrag van zo’n 4000 euro netto per maand. Vanaf dat punt worden mensen niet per se gelukkiger. Kahneman maakt een belangrijk onderscheid tussen materie en de perceptie van geluk en psychisch welzijn. Hoewel je met nog meer geld er materieel op vooruit gaat (het kan altijd gekker), word je daar geen gelukkiger mens van.
Maar ook als je nooit 4k netto gaat verdienen heb ik goed nieuws. Er is een manier om te bepalen of je genoeg verdient voor het werk wat je doet, zodat je daar tevreden mee kunt zijn. Dit zijn mijn vuistregels 👇🏼
Een kutbaan betaalt altijd te weinig. Punt.
Van vergelijken word je ongelukkig. Of je veel of weinig verdient hangt af van met wie je het vergelijkt. We foppen onszelf door te kijken naar mensen die het zogenaamd beter hebben dan wij. Zo verdien je voor je gevoel altijd te weinig. Stop met vergelijken. Als je dan toch wil vergelijken, check dan deze tool van Giving What We Can.
‘Veel’ of ‘weinig’ is subjectief en schuift op. Je levensstandaard groeit mee met je inkomen, waardoor je idee van ‘genoeg’ opschuift. Een per week uit eten, wintersport, dikke auto voor de deur: het zijn geen basisbehoeften. Je kunt je afvragen of het realistisch is om jouw definitie van ‘genoeg’ te bepalen op basis van een luxe (onrealistische) levensstandaard. De vraag stellen is ‘m beantwoorden.
Doe een benchmark, net als je baas. Je baas weet precies hoeveel (of weinig) ze moet betalen. Ze koopt data in, praat met andere CEO’s of gebruikt tools als Ravio.com. Met je onderbuik kun je niet bepalen of je genoeg verdient. Door data te gebruiken kun je objectief vaststellen of je goed zit.
Ik heb een uitgebreide guide geschreven (alleen deze week nog gratis). Daarin leg ik uit hoe je een benchmark doet. Kijk naar online data, vraag wat je vrienden en collega’s verdienen en praat met andere bazen om te zien wat zij betalen. Doe je huiswerk.
Al-tijd onderhandelen. Hoe lief je baas ook is, als je er niet om vraagt, gaat ze je niet meer betalen dan nodig. Je moet je hand opsteken. Ga in gesprek, stel vragen, probeer te ontdekken hoe je salaris(schaal) wordt bepaald en hoe je verder kunt komen. Stel je voor dat je 50 euro per maand extra krijgt door er domweg om te vragen. 5 minuten ongemak, zodat je iedere maand een keer gratis boodschappen kunt doen.
Ik hoop dat dit helpt om de vraag of jij genoeg verdient te beantwoorden. De kunst is hoe we tevreden kunnen zijn met genoeg, omdat het anders nooit genoeg is.
Groetjes,
Roland
P.S. Het onderzoek laat net zo goed zien dat mensen die minder rijk zijn, minder gelukkig zijn. Zorgen over de huur, duur broodbeleg en nieuwe kleren kunnen een leven beheersen. Het doet me denken aan dit stuk van de Corrie over armoede. Als je moeite hebt om rond te komen is deze nieuwsbrief gelul van iemand met te veel geld en first world problems. Om je aan meer salaris te helpen, schreef ik een nieuwsbrief over hoe je onderhandelt. Daarnaast heb ik een uitgebreide guide over salaris onderhandelen geschreven. Deze week voor het laatst gratis op te halen.
In het nieuws 🗞️
Slack deed onderzoek naar wat de maximale vergadertijd per dag is. Het antwoord vond ik schrikken: 2 uurtjes. Vanaf dat moment zou onze productiviteit over de hele dag al dalen.
Thanks for the https://ravio.com/ mention Roland! We recently wrote a blog on different salary benchmarking tool options, in case your followers are interested! - https://ravio.com/blog/the-best-tools-for-salary-benchmarking