Vier kenmerken van een goede manager: hoe het wél moet.
Als je blijft ademen, word je vanzelf een keer manager. En als ik LinkedIn moet geloven is iedereen Manager teamleads, Head of HR en Design Lead. Je vraagt je af wie het echte werk nog doet. Het is voor velen nog steeds een begeerd carrièrepad, omdat zo’n titel status met zich mee zou brengen. Dat zijn de slechtste bazen, weten we inmiddels uit onderzoek. Dit kun je voorkomen door te stoppen met deze rol te verheerlijken. Een leidinggevende zou niet automatisch meer moeten verdienen dan iemand die heel goed is in hun werk. En als iemand eenmaal manager is, zou het makkelijk moeten zijn om te switchen naar een rol zonder leidinggevende taken.
Ik heb meer dan 1000 adviesgesprekken gevoerd met managers. Bij Google had ik op drukke dagen 8 meetings met managers over de hele wereld, die ik adviseerde over lastige situaties. Iemand die niet functioneert, constant klaagt of vaak ziek is. Na een aantal jaar, ga je patronen ontdekken.
Wat onderscheidt een goede manager van de doorsnee droeftoeter met een dikke titel? De beste bazen zijn goed in deze vier dingen:
Context en het grotere plaatje 🧭
Je manager zit - als het goed is - aan tafel bij de grote beslissingen. Zij heeft de bredere context, begrijpt waar het bedrijf naartoe wil en vertaalt dat naar het team en jouw werk. Het grotere plaatje begrijpen is cruciaal om succesvol te zijn in je werk. Je manager moet wekelijks, soms dagelijks, context geven en vertellen waarom je doet wat je doet.
Doelen, verwachtingen, feedback en accountability 🎯
Op de Havo had je altijd wel iemand die de snor drukte (sorry nog). Voor teamleden is dat irritant en demotiverend. In een ideale wereld los je dat samen op, maar in de praktijk is het fijn dat je manager dit regelt. Ook voor jezelf is het fijn dat iemand je aan afspraken houdt, zonder te micromanagen. ‘Dit zou deze week af zijn, ik heb nog niks gezien, lukt het’?
Ruisonderdrukking 🎧
Een goede manager beschermt het team tegen ruis: bureaucratie, veranderende prioriteiten, budgetgevechten en interne politiek. Zeker binnen grote bedrijven is dit een belangrijke, ondankbare taak. Dit zorgt ervoor dat het team kan focussen op het echte werk.
Verbondenheid en veiligheid 🧬
In The Culture Code, gaat Daniel Coyle op zoek naar de geheime formule achter succesvolle organisaties. Van Pixar tot de Navy Seals, overal komt hij dezelfde patronen tegen. Wat hij vindt is veel zachter dan je zou denken. Om succesvol te worden, moeten mensen zich veilig voelen. Je mag fouten maken, kwetsbaar zijn en je mond open trekken zonder angst voor de gevolgen. De manager is cruciaal in het creëren van dit gevoel van belonging. En het vraagt om een lange reeks consistente signalen van verbondenheid om dit te creëren. De manager moet daarin het voorbeeld geven en zelf kwetsbaar durven zijn. Zorg dat er ruimte is om te zeggen dat je het niet weet. Je manager speelt hierin een belangrijke rol.
Vrouwen scoren beter op leiderschapskwaliteiten (check dit stuk van Forbes). Dit is daar een goed voorbeeld van. Harvard Business Review schreef dit stuk over leiderschap tijdens een crisis (zoals Covid), waar vrouwen wederom consequent beter scoren. Lees tot slot dit stuk uit 2019, waaruit blijkt dat vrouwen sowieso hoger scoren dan mannen op de belangrijkste skills. De droombaas is een vrouw, zeggen wij zelf.
Goede managers zijn katalysators. Ze laten een heel team beter draaien. Het tegenovergestelde is helaas ook waar. Een slechte manager is voor veel mensen dé reden om op zoek te gaan naar een andere baan. Dus als je aan de slag wilt om een omgeving te creëren waar mensen tot hun recht komen en blij zijn: begin bij je managers.
Succes!
Roland
In het nieuws 🗞️
Sam Altman, de oprichter van OpenAI, vertelt ons wat we moeten doen om te overleven als robot ons werk overnemen. Hij zegt: zorg dat je bekend bent met de tools. Gebruik ze dagelijks en test ze uit voor je eigen werk. Zorg dat je gevoel hebt voor de tools door er veel mee te werken. Blijf op de hoogte van grote veranderingen, werk aan je weerbaarheid en lerend vermogen. Omdat er zo veel, zo snel verandert, gaat dat een groot verschil maken. Je snel aan kunnen passen en zelf evolueren is cruciaal.
Ik sta op 29 maart op de Nationale Carriere Beurs in de RAI in Amsterdam. Toegang is gratis, dus ik zie jullie ALLEMAAL om 15.30 uur in DE TENT.
Verder geef ik komende maanden best wat keynotes, waar je nog bij kunt zijn.
Managementboek.nl heeft me genomineerd voor boek van het jaar 2025. Je kunt helaas niets meer doen om mij te laten winnen. Het is in de handen van de jury, die wel al wat lieve woorden over hadden voor m’n boekie.