Waarom je deze zomer 'ontslag' moet nemen.
Pssst, ik ben er een paar weken tussenuit, zie je na de zomer 🏝️. Misschien wel IRL, want er komt een liveshow (lees meer in deze editie) 👀.
De OOO’s vliegen je om de oren; de vakantieperiode is begonnen. Bij veel bedrijven nemen mensen massaal een paar weken vrij. De rest bewaakt het fort en kan eindelijk ongestoord aan het werk. Of je er nu tussenuit gaat of lekker doorwerkt: je moet deze zomer ‘ontslag’ nemen. Maar wacht heel even voordat je de ontslagbrief typt. Die aanhalingstekens staan er niet voor niets.
Ik ontdekte het tegengif voor te lang blijven plakken: doe iedere zomer alsof je vertrekt en solliciteer opnieuw. Het doel van ‘ontslag’ nemen is niet om weg te gaan, maar om te blijven om de juiste redenen. Dat je na de vakantie terugkomt en tegen je baas zegt dat je nog een jaar blijft omdat je het wil en er zin in hebt, niet omdat je niet anders kan.
Dit wordt de zomer dat je de regie over je werkende leven gaat nemen.
Dat doen we in vier stappen: ‘ontslag’ nemen, uitrusten, reflecteren en solliciteren.
1. Neem ‘ontslag’ 👋🏻
Wanneer je doet alsof je vertrekt en een einddatum prikt, gebeuren er twee magische dingen. Een soort grote schoonmaak, wat hoort bij een vertrek.
Je rondt werk in no time af: meer focus en productiviteit. Je ‘laatste dag’ zorgt ervoor dat het af moet. Er is een keiharde deadline waar je naartoe werkt. Het is nu of nooit. Omdat het niet meer vrijblijvend is, gaat de productiviteit op magische wijze door het dak. Je stelt rigoureus prioriteiten en verspilt geen tijd aan onzin. Ging het altijd maar zo rap. Weggaan is een geweldige manier om werk gedaan te krijgen.
Je kijkt kritisch naar je werk: stoppen, documenteren, automatiseren of overdragen? Door het jaar heen sluipen er taken in, die je week vullen, maar weinig toevoegen. Omdat je ontslag neemt, moet je harde keuzes maken. Voor iedere taak en verantwoordelijkheid moet je kiezen tussen stoppen, documenteren, automatiseren of overdragen.
Als je baas eerlijk is, dan zou er een hoop van je werk niet meer gebeuren als je weg bent. Stop met alle onzinnige taakjes die niets toevoegen. Zo voorkom je dat je terechtkomt in een bullshitjob. Alles wat geen actieve overdracht nodig heeft, maar zinvol is voor je collega’s om te weten, kun je documenteren. Zorg dat jij nooit de single point of failure bent, dan hoeft niemand je te bellen terwijl jij net je tweede gin tonic op hebt. Probeer terugkerende taken te automatiseren met behulp van slimme software en kunstmatige intelligentie. Wat echt door een mens moet blijven gebeuren, draag je met heldere instructies over aan een collega.
Zo, een schone lei. Je bent klaar voor je ontslag, ik bedoel vakantie.
2. Neem rust 😴
Tenzij je de minister-president bent, geloof ik niet dat je tijdens je vakantie je mail hoeft te checken. Bespreek dit vooraf met je baas. Ik zeg doorgaans:
He baas, ik ga op een welverdiende vakantie. Om te zorgen dat ik fris en fruitig terug kom, laat ik mijn laptop thuis en check ik geen mail. Dit is mijn persoonlijke nummer, je mag me bellen als het echt niet anders kan. In mijn overdrachtsdocument staat alle informatie. xoxo Rolo.
Iedereen heeft minimaal een keer per jaar een paar weken rust nodig. Een ander ritme, frequentie en input. Vogel uit hoe dat er voor jou uitziet. Ga op reis, leg je telefoon weg, lees een boek, verveel je, zoek avontuur, maak een wandeling, bezoek een festival, slaap uit of blijf laat op. Breng tijd door met vrienden en met jezelf. Vind een manier die bij jou past om uit te pluggen. Denk daarbij na over actieve en passieve rust. Voor de meesten duurt het even voordat ze echt tot rust komen. Sommigen mensen worden eerst ziek, alsof het lijf eindelijk tijd heeft om zich over te geven (check het fenomeen vrijetijdsziekte). Ik raad je aan om een keer per jaar minimaal twee weken niet te werken, het liefst drie.
Wanneer er rust komt, gaat je hoofd zich vullen met andere gedachten. Dan komt er ruimte voor andere dingen en ben je toe aan de volgende, cruciale stap.
3. Reflecteer 💭
Zo, je bent uitgerust. Voordat je die nieuwe energie gebruikt voor je baas, ben jij aan de beurt. Dit is het moment om grote plannen te maken voor het komende jaar. Zorg dat je op je best bent wanneer je grote keuzes maakt, dan maak je betere keuzes.
Omdat je ‘werkloos’ bent, kun je grenzeloos fantaseren over een baan die echt bij je past. Hoe ziet je ideale werkende leven eruit? Wat zou je het allerliefst doen? Wat vind je belangrijk? Hoe ziet dat er van dag tot dag uit? Wat vind je mateloos interessant? Welke momenten in je werkweek vind je (minder) leuk? Waar zou je meer over willen weten? Schrijf al je reflecties op (zie de ideale-baan-blauwdruk op bladzijde 78 in m’n boek).
Ja leuk Rolo, maar dat is natuurlijk niet realistisch. Met die instelling niet nee. Maar het portie realisme komt nu, bij de volgende stap.
4. Solliciteer 🚀
Je bent werkloos en alle opties liggen open. Je hebt goed nagedacht over wat je het komende jaar wil. Nu is het tijd om te solliciteren op je ideale baan. Zou je op je huidige baan solliciteren?
Zelfs als je merkt dat je huidige baan top is, daag ik je uit een uurtje op LinkedIn te zoeken naar leuke vacatures. Probeer - naast je huidige job - een paar opties te overwegen en naast je reflecties te leggen. Of Ga een stap verder en solliciteer op een andere baan. Ga praten en kijk of het gras groener is bij de buren. Ik noem dat zakelijk vreemdgaan. Onschuldig flirten om te kijken of het wat wordt, je bent immers niet getrouwd met je baas.
De uitkomst van deze vier stappen kan nogal verschillen. Vaak komen er dingen uit die je graag anders zou zien, wat voer is voor een goed gesprek met je baas. Ik zou altijd eerst proberen om je huidige baan te veranderen, voordat je echt ontslag neemt. Vaak is het gras niet groener bij de buren. Het is groener waar je het water geeft. En als je het ontzettend naar je zin hebt, dan is dat leuk om tegen je baas te zeggen.
Laat deze zomer niet zomaar voorbij gaan. Gebruik dit moment om stil te staan en een bewuste keuze te maken voor het nieuwe seizoen. Geef je carrière vorm op een manier waar je blij van wordt en trots op bent. Ga niet zitten wachten, kom in beweging. Na je vakantie natuurlijk. Geniet ervan.
Groetjes,
Roland
P.S.
Ik ben ook even op vakantie en de komende weken daarom geen nieuwsbrief. Niet getreurd, na de zomer gaan we knallen. Er staan een hoop mooie dingen op het programma, zoals de POM liveshow, waar ik mag spreken. Dinsdagavond 8 oktober om 20.00 uur in de Rode Hoed. Kaartjes kun je hier bemachtigen, wees er snel bij, want ze gaan hard. Zin om je daar te zien.
Het idee over iedere zomer ontslag nemen vind je in m’n boek. In hoofdstuk 6 om precies te zijn, waar ik praat over op tijd vertrekken en een goede exit strategie. Wanneer je ontslag voelt als een daad van verzet, dan ben je voor het mooi te laat. Tegelijk wil je zeker weten dat je alles uit je huidige baan hebt gehaald en iedere zomer ontslag nemen gaat je daarbij helpen. Net zoals de tour of duty, zakelijk vreemdgaan en van baan veranderen zonder van baan te veranderen. Je leest het allemaal in hoofdstuk 6.
Door iedere zomer ontslag te nemen, kan het idee van weggaan daarna in de ijskas. Dat geeft rust. Sommige mensen zijn altijd bezig met weggaan, waardoor ze nooit echt aan het werk gaan. Ik vertrok per 1-4 bij Google, nadat ik hoofdstuk 6 nog eens goed op me in liet werken (true story). Middenin het jaar en niet helemaal volgens plan. Toch was het een weloverwogen beslissing, dankzij het huiswerk wat ik in de zomer had gedaan. Dankzij duidelijkheid over wat ik van mijn werk verwacht, kon ik afwijken van mijn planning en een geïnformeerde beslissing nemen (waar ik nog geen moment spijt van heb gehad).
Omdat werk niet los te zien is van je de rest van je leven (en vice versa), gebruik ik voor mijn reflectie Rick’s yearly review uit GRIP. Dat gaat veel verder dan alleen je werkende leven. Van je financiën en gezondheid tot je relaties en hobbies: alles komt aan bod.
Een quote die ik via Insta voorbij zag komen uit de film Good Grief: “I stopped liking my job but I keep working because it pays well. And that makes me feel sick. But not sick enough to quit. And that makes me feel even more sick”. Het is net niet kut genoeg om in actie te komen. Als je dit herkent, dan wordt dit jouw zomer.