Waarom je moeilijke dingen moet doen
Omdat je door moeilijke dingen trots kunt zijn, groeit, jezelf verbaast en unieke dingen bereikt.
Doe gezuiverd Himalaya zout in een glas lauw water, stop met koolhydraten, doe 100 sit-ups en gebruik creatine. We willen allemaal in 60 dagen een wasbordje. Maar het leven is geen magnetronmaaltijd. De meest waardevolle dingen kosten moeite.
Ik liep de kantjes er graag af. Met minimale inspanning, maximaal resultaat behalen. Maar los van een Havo diploma als ‘maximaal resultaat’, bracht die tactiek me weinig, waardoor ik het over een andere boeg moest gooien. En zo ontdekte ik als zondagskind waarom het belangrijk is om moeilijke dingen te doen.
Je kunt alleen trots zijn als je moeite doet. Ik kreeg mijn HBO diploma bij een pakje boter. Mijn ‘scriptie’ schreef ik in een paar dagen en mijn beoordelaar was niet blij. Met een 4 en rode strepen bij iedere zin als resultaat. Ik paste alles aan wat hij had gezegd en kreeg een 7. Nee, ik ben niet trots op mijn diploma Toegepaste Psychologie. Maar deze nieuwsbrief, waar ik al meer dan 6 jaar, bijna iedere week iets uit m’n pen pers, maakt me trots. Omdat ik weet wat ik ervoor heb gedaan.
Je groeit alleen als het moeite kost. Van fietsen met meewind krijg je geen grote bovenbenen. Pas wanneer het moeite kost, sta je op het punt om iets te leren en groeien. Tegenslag bouwt je karakter en maakt je weerbaar. De obsessie met comfort en geluk maakt dat we mentaal minder grote bovenbenen hebben. Je groeit als het een beetje pijn doet.
Door te lijden, ga je jezelf verbazen. Je kunt veel meer dan je denkt en daar kom je alleen achter door af te zien. In Kamp van Koningsbruggen doen gewone burgers een commando-opleiding onder leiding van Ray Klaassens en Dai Carter. Kandidaten worden fysiek gebroken. Weinig slaap en eten, loodzware marsen met een zware rugzak en een hele nacht peddelen in een bootje. Vroeg of laat breekt iedereen. Alles in het hoofd en lijf schreeuwt dat het klaar is. En juist op dat punt ontdekken kandidaten waar ze toe in staat zijn. Wanneer je doorbijt, ontdek je dat er veel meer in het vat zit. Dat moment is levensveranderend.
Door iets moeilijks te doen, kun je iets unieks bereiken. Je krijgt een wasbordje door een laag vetpercentage. Dat bereik je alleen door lang genoeg minder calorieën te eten dan je verbruikt. De enige reden dat ik geen wasbordje heb is omdat ik niet bereid ben om dat lang genoeg te doen. Punt. De rest is ruis. ‘Je wilt het wel zijn, maar je wilt niet worden’ zegt Ray - bijna filosofisch - tegen een kandidaat die op het punt staat om op te geven. Om iets unieks te bereiken, zul je iets unieks moeten doen. Als het makkelijk was, zou iedereen het doen. Wanneer je verder gaat waar andere stoppen, is er een kans dat je iets unieks bereikt.
Dit helpt mij wanneer ik afzie op m’n werk en op wil geven. Of wanneer ik voor de weg van de minste weerstand wil kiezen. Gaandeweg ben ik moeite doen en afzien gaan waarderen, omdat ik weet wat het me oplevert. Pas maar op, straks ga je het nog leuk vinden.
Groetjes,
Roland
P.S. Ik kwam op dit onderwerp door deze video van Casey Neistat: Do hard things. Hij is de OG van Youtube en maakte eerder al Make it count, wat ik - net als 32+ miljoen kijkers - inspirerend vond.