Waarom jij een hekel hebt aan je manager 🖕🏼
Al jaren ligt de manager onder vuur. In 2015 was er een reportage van de VPRO over het einde van de manager. 8 jaar later voeren we hetzelfde gesprek. We hebben een bijzondere relatie ontwikkeld met de manager en komen er maar niet vanaf. Daar duiken we vandaag samen in en dat wordt leuk.
Waarom jij een hekel hebt aan je manager 🖕🏼
Er gaan vier dingen mis.
Controleren in plaats van vertrouwen 👮🏻♂️ Wanneer je collega’s als kleuters behandelt, gaan ze zich als kleuters gedragen. Te veel managers zien zichzelf als schoolmeesters die dagelijks moeten checken of jij je werk wel hebt gedaan in ruil voor je centjes. Wanneer managers gaan controleren gaat het mis. Het voelt als een motie van wantrouwen, wat bij welwillende collega’s alle motivatie door het putje spoelt.
Gebrek aan expertise 👨🏻💼 Veel managers weten minder van het werk dan de mensen die het werk doen. Dat is op zich geen probleem, mits de manager dan heel goed is in de baan: manager zijn, leiding geven. Helaas is daar geen opleiding voor en dat voel je op de werkvloer. Als je manager je niet helpt om je werk goed te doen is de manager overbodig. Als het werk niet leuker, sneller, beter wordt door hun, is het ballast.
Bureaucratie en politiek 🐍 Managers gooien zand in de motor en maken door een gebrek aan expertise, mandaat en overzicht, makkelijke dingen moeilijk. Deze managers zijn altijd afwezig wanneer het moeilijk wordt. Met managers heb je autoriteit formeel geregeld. Dat maakt je organisatie gevoelig voor politiek. Informele autoriteit (zij weet het, dus laat haar beslissen) regelt zich vanzelf. Nu ‘moet het wel langs Tobias’, omdat hij er z’n plasje over moet doen, ondanks dat hij er de ballen verstand van heeft. Dat frustreert.
Onzekerheid en ego 🦚 Een onzeker iemand heeft ooit bedacht dat leiderschap betekent dat je altijd beslist, het beter weet, respect moet krijgen en dat soort onzin. Daarom gaan managers zich raar gedragen. Omdat ze onzeker zijn. Dat is vergif voor je organisatie en de teams die daar onder te lijden hebben. Als je manager bent geworden om je ego te strelen gaat je team een zware tijd tegemoet.
Shit, en nu 🌧?
Goed, dit is mijn bescheiden analyse van waarom managers kut zijn. Het enige juiste antwoord lijkt wat veel hippe start-ups doen: weg met de manager. Maar dat proberen we al jaren en de manager blijft terug komen. Zelfsturende teams wijzen na verloop van tijd toch maar een lead aan. ‘Ah, een manager dus’, zeg ik dan vrolijk, waar niet iedereen om kan lachen.
De manager is here to stay vrienden. Het antwoord op ons probleem is niet om alle managers met pek en veren naar huis te sturen. We moeten opnieuw bedenken wat een manager is en waar ze aan moet voldoen. Ik doe een voorzet op basis van onze eerdere analyse 👇🏼
Snelheid, focus, impact, kwaliteit en lol 🚀 Een team moet beter gaan draaien dankzij een manager. Soepeltjes. Collega’s komen beter uit de verf, doen belangrijk werk en hebben impact. Dat is de maatstaf.
Boven de stof staan 🧐 Ze moet een holistisch begrip hebben van wat haar mensen doen zodat ze knelpunten begrijpt en doorgrondt. Het liefst wil je iemand die mee kan praten en inhoudelijk het team beter maakt. Dat zorgt voor een natuurlijk mandaat en snelheid. Je wilt iemand waar je wat van kunt leren.
Goed zijn in ‘manager zijn’ 💯 Feedback geven, mensen aannemen (en ontslaan), collega’s motiveren en inspireren. Iemand die prioriteiten, budget en planning bewaakt. Allemaal zaken die belangrijk zijn, maar niet zomaar door iemand in het team kunnen worden opgepakt. Als iemand die dingen heel goed regelt zorgt dat voor rust.
Ego en controle op het nachtkastje laten 🫡 Ik geloof in dienend leiderschap, wat niet om het aanzien van de manager draait. Iemand die handelt uit vertrouwen in plaats van controle, zonder de hele dag bezig te zijn met zichzelf.
Goed, ik hoop dat dit genoeg gespreksstof is voor bij de koffieautomaat. Een incompetente manager kan je werkende leven zuur maken en doen verlangen naar een zelfsturend team. Het hebben van een goede manager is geweldig. Dat gun ik iedereen. Laat vooral weten van je hiervan vindt in de comments.
Groetjes,
Roland
P.S. Vond je dit leuk?
Lees dan dit stuk van Harvard Business Review uit 2013(!) over waarom zoveel incompetente mannen leiders worden. Smullen.
Op Twitter 🐦
Stel je voor dat je bij iedere meeting zou zien wat het kost. Lijkt me prachtig 🥹
Coach Erika geeft waardevolle tips voor je sollicitatiegesprek. Met een ‘candidate success rate’ van 93% weet ze waar ze over praat.