Volgens de gemiddelde LinkedIn-goeroe werken we straks allemaal ‘remote en asynchroon’ vanuit Bali. Maximaal vier dagen per week en slechts een paar uur per dag dankzij Artifical Intelligence. Een robot bezoekt je online vergadering en maakt een verslag. Diezelfde bot beantwoordt je e-mail en voert voorspelbare, terugkerende taken voor je uit.
De toekomst zou dus remote, digitaal, kunstmatig, inclusief, zinvol en stressvrij zijn. Hoewel ik best blij kan worden van dit toekomstbeeld, is de realiteit weerbarstig. Na de eerste hype van ChatGPT lijken veel mensen verder te zijn gegaan met hun werkende leven, zonder AI. We praten al jaren over de toenemende burn-outklachten (TNO en CBS: NEA 2023), maar veel verder dan yogaklasjes en de Headspace-app komen we niet. Zelfs na een vernietigend rapport over de misstanden bij de NPO, waar grensoverschrijdend gedrag dagelijkse kost was, denken de meeste bazen: ‘Dat gebeurt bij ons niet’. Maar ja, dat zeiden ze bij NOS sport ook.
Waarom grijpen we de toekomst niet aan om werkende leven structureel beter te maken? Covid was het grootste thuiswerk-experiment ooit, wat bewees dat kenniswerk losstaat van tijd en plaats. Toch riep Amazon CEO Jassy iedereen vanaf januari vijf dagen per week terug naar kantoor. De files in Nederland zijn inmiddels langer dan voor Covid (bron: Volkskrant), omdat we bedacht hebben dat iedereen, iedere dag, rond 8.00 uur naar het werk moet. We hebben weliswaar morele ambities, maar blijven liever hangen in een veilige, goedbetaalde baan. We rennen van meeting naar meeting en zijn vooral druk met alle onbeantwoorde mailtjes, zonder na te denken over onze toegevoegde waarde. Dat kan zoveel beter.
Ook al zijn vliegende en zelfrijdende auto’s nog ver weg, de toekomst is al hier. Als werk-expert en HR manager werk ik al ruim tien jaar in de tech sector, voor zowel lokale start-ups (Blendle) als big tech (Google). Ik schreef een bestseller om collega’s de regie over hun werkende leven te geven. Wat ik gaandeweg leerde was om de ruis te negeren. Er zijn echter een aantal thema’s waar je de komende jaren op moet letten:
Artificial Intelligence (AI) 🤖
AI gaat je baan niet overnemen, maar iemand die AI gebruikt wel. In 1940 bestond 60% van de banen van vandaag nog niet (bron: rapport van Goldman Sachs). Door grote innovaties, zoals de PC, werden we veel productiever en pasten we ons aan. De impact van AI wordt hetzelfde. Er gaan veel banen verdwijnen en er komt nieuw werk voor in de plaats.Blijven leren en ontwikkelen 🧑🏽🏫
Daarom komt er een vergrootglas te liggen op persoonlijke ontwikkeling. Je studiebudget besteden aan een enkele cursus is niet genoeg. Leren moet in de haarvaten van onze werkweek zitten. Blijf nieuwsgierig, kijk een documentaire, lees een boek, loop een dag mee met een slimme collega, blijf experimenteren en ga uitdagingen aan. Dan gaat een robot nooit je baan overnemen.Zinvol werk 💪🏼
Maar wat gaan we doen met al die vooruitgang? Hoe besteden we onze tijd zinvol? Wat is onze toegevoegde waarde als mens? Niet acht uur achter je bureau te zitten wachten tot je weer naar huis mag. Wat we met onze kostbare tijd doen wordt nóg belangrijker, en we voelen de behoefte om deze goed te besteden. We willen resultaat zien en impact maken. Dat wordt voor iedereen een zoektocht.De zoektocht naar focus en balans 🏝️
Hoe gaan we ons werkende leven in de toekomst vormgeven? Burn-outs kosten ons miljarden per jaar, we zijn Europees kampioen zitten (bron: TNO), onze aandachtspanne is gedaald naar gemiddeld 47 seconden per scherm (bron: Attention Span, Gloria Mark), de planeet staat in brand en vorig jaar had 4,5% van de werkenden te maken met seksuele intimidatie (bron: factsheet NEA). Onze werkplek, -week en -dag piepen en kraken. Op papier hebben we het beter dan ooit, toch groeit er een generatie op met een donkere wolk boven hun hoofd. De komende jaren wordt een zoektocht naar balans, op alle terreinen. Iets minder consumptie als ultieme vorm van geluk. Bouwen aan een werkplek waar iedereen zich welkom en veilig voelt. Meer focus op impact en resultaat, in plaats van opscheppen over hoeveel uur je werkt.
Ik heb heel veel zin in de toekomst. Laat je niks aanpraten door Linkedin-goeroes en influencers. De toekomst wordt vooral wat wij er samen van maken.
Groetjes,
Roland
P.S. dit stuk schreef ik voor het Future of Work Magazine van het Financieel Dagblad. Mocht je zin hebben om ‘m boven je bed te hangen, moet je die even kopen.
In het nieuws 🗞️
Ik mocht vorige week bij Young Capital praten over hoe je een aantrekkelijke werkgever bent en blijft. Wanneer ik alle bazen bij elkaar heb, ga ik er graag op kniehoogte in. Ik veeg de vloer aan met dikdoenerij over massages op de werkvloer en yogaklasjes, omdat dit niets te maken heeft met een goede baas zijn. Een omgeving creëren waar mensen floreren, tot hun recht komen en geen gratis burn-out bij hun baan krijgen, is lastig. Dat is heel hard werken en vraagt om een jarenlange investering. Het was mooi om te zien hoe positief daar op werd gereageerd. Vervolgens vertel ik natuurlijk hoe het wel moet en welke thema’s belangrijk zijn 👇🏼
Goed verhaal. Tnx voor het delen