Wil jij weten of je baas je wil ontslaan? 80% zegt: ja. Zo kom je erachter.
Deze appjes komen van een manager die het lastig vond om een collega eerlijk te vertellen dat hij niet presteerde en dat het tijd was om te vertrekken. David Kellerman coachte de manager en deelde de appjes via LinkedIn. Een mooi kijkje in de keuken. De manager was opgelucht. De collega voelde het aankomen en was blij dat de baas eerlijk zei waar het op stond.
Je baas fantaseert er weleens over om je te ontslaan. Ze vindt dat dingen beter kunnen, maar spreekt dat niet uit. Dit lijkt uit een goed hart te komen. Ze wil je niet kwetsen, geen rotgevoel geven, of hoopt dat het op wonderbare wijze ineens beter gaat (wat nooit gebeurt). Maar de echte reden is veel egoïstischer. Want iemand de waarheid vertellen kost iets.
Het begint bij de vraag of het beeld wat je baas heeft klopt en eerlijk is. Dat is lastig, want iedereen is bevooroordeeld. Het beeld wat ze heeft is beperkt en gekleurd. Je manager moet goed onderbouwen waarom zij vindt dat je niet functioneert. Dan blijkt dat ze onzinnig dingen meeweegt, zoals hoe vaak en hoe lang je op kantoor aanwezig bent (true story). Een goed beeld krijgen van je functioneren is veel werk. Daar heeft ze eigenlijk geen zin in.
Ten tweede is je baas medeverantwoordelijk en vergeet ze feedback te geven. Ze stelt allereerst geen duidelijke verwachtingen, die meetbaar zijn. Vervolgens houdt ze haar mond, totdat het te laat is. Dat maakt zo’n gesprek extra spannend, want je baas voelt aan dat zij tussendoor had moeten zeggen wat er goed ging en beter kon. Je kunt onmogelijk goed presteren, als je baas je niet vertelt wat beter kan. Je baas is bang dat jij - terecht - zegt: ‘Tsjah, had dat dan gezegd’. Zij is mede verantwoordelijk voor hoe je functioneert, en daarom zegt ze liever dat het niet goed gaat.
Tot slot zit je baas niet te wachten op een ongemakkelijk gesprek. Ze weet niet hoe ze het moet vertellen of is bang voor een goede wedervraag die ze niet kan beantwoorden. En of het nu luiheid, angst, onverschilligheid of onkunde is, het resultaat is hetzelfde. Je krijgt niet te horen waar het op staat, waardoor jij niet weet waar je aan toe bent.
Met een poll op LinkedIn en vroeg ik mensen of zij het willen weten als hun baas erover fantaseert om hen te ontslaan 👇🏼
Maar liefst 80% zou graag willen weten dat de baas er klaar mee is. Dus bange baas: vertel ons wat je écht vindt, dan kunnen we erover in gesprek.
Wacht niet tot je baas de moed bij elkaar heeft geraapt. Stel vragen en documenteer de antwoorden, zodat je nooit onaangenaam verrast wordt. Nodig je baas uit om hun ongezouten mening te geven. Juist als het beeld wat je baas heeft gekleurd en onterecht is, wil je dit zo vroeg mogelijk weten, zodat je het tegendeel kunt bewijzen (of je conclusies kunt trekken). Probeer dit eens 👇🏼
Hi X,
ik wil graag weten wat je echt vindt van mijn functioneren en presteren. Daarom heb ik spannende vraag voor je, waarvan ik hoop dat je ‘m eerlijk wil beantwoorden (juist als je twijfelt).
Als je mij opnieuw aan zou moeten nemen voor deze rol, zou je dat dan doen?
Ik zou het fijn vinden om je reactie via email te krijgen en daar in onze volgende 1op1 over in gesprek te gaan.
Alvast bedankt!
xoxo
Groetjes,
Roland
Boek update 📚
Op maandag 24 juni om 20.00 uur, organiseer ik een webinar ‘Verdien wat je waard bent’. Dit is exclusief voor iedereen die het boek heeft gekocht vóór 20 juni. Na de enthousiaste reacties op de podcast aflevering met Ernst-Jan en Alexander over de salarisonderhandeling, doen we een vervolg. Ik ga in een uurtje uitgebreid in op de theorie uit het boek en beantwoord (live) vragen. Dat wordt leuk, dus daar wil je bij zijn. Ik heb heel veel zin om jullie daar te zien.
Heb je het boek via de POM-webshop gekocht: dan krijg je op 21 juni een mailtje met een link om deel te nemen. Heb je het boek ergens anders gekocht? Mail iets van een betaalbewijsje (selfie met boek telt ook) naar pompress@mavenpublishing.nl, dan krijg je toegang.
Over media aandacht niet te klagen deze week. Ik belde met Annemieke van Radio 2, en mocht naast wat tips geven, een liedje uitzoeken. Dit uitgebreide stuk verscheen in De Tijd (Belgische krant), naar aanleiding van een interview. En ik mocht antwoord geven op de vraag of de vierdaagse werkweek mensen productiever maakt, bij NU.nl. Tot slot werd onze huiskamer omgebouwd tot studio voor een tof gesprek met Nieuwsuur. Vrijdagavond te zien op tv.