XL kerst-editie 🎄: mijn hoogtepunten, AI tips en wat ik lees, kijk en luister deze vakantie.
Een ratjetoe aan gedachten, tips en snuisterijen. Geniet ervan. Bedankt voor alles en tot volgend jaar.
Mijn hoogtepunten uit 2024 ⚡️
Ontslag nemen bij Google. Ik ben net op tijd ontsnapt uit de gouden kooi. Hoewel ik er warmpjes bij zat, was ik niet gelukkig. Die paradox maakt het lastig om ontslag te nemen. Want als je lang genoeg blijft zitten, word je vanzelf financieel onafhankelijk. Daar ben ik niet immuun voor, maar gelukkig ben ik ook stronteigenwijs. Ik las m’n eigen boek (true story), voelde dat het klaar was en nam ontslag. De beste beslissing van 2024.
Boek. Op 28 mei kwam mijn boek uit. De volgende week stond ik op #8 bij non fictie in de Bestseller 60. Je eigen boek zien liggen bij de boekhandel is surreëel. Inmiddels zijn we toe aan de tweede druk, scoor ik goed (4+ sterren) op Goodreads en krijg ik wekelijks berichtjes (dankjewel). Het voelt af en toe nog als een droom. Iets wat ik niet helemaal kan pakken. Ik weet dat het heel vet is, maar dat voel ik niet. Ik ben nog aan het onderzoeken hoe dat komt.
Vaderschap. Het huwelijk is een slijpsteen voor de scherpe randjes van mijn karakter. En waar ik dacht dat mijn persoonlijkheid wat ronder was geworden, bewijst mijn 1,5 jarige dochter het tegendeel. Want ik ben mezelf nogal tegengekomen. Mijn schaduwkanten: ongeduldig, egoïstisch en aanstellerig. Dit minimens neemt alle ruimte in die ze verdient. Ineens is er iets wat ik niet kan controleren. Iets wat mijn behoefte aan een avondje rust of ongebroken nacht verstoort. Vaderschap is een prachtige karaktertest, waar ik dankbaar voor ben. Goed nieuws: in mei krijgen we de tweede 😐.
Praatjesmaker. De afgelopen maanden stond ik regelmatig op een podium. Ik sprak onder andere bij YoungCapital, GoodHabitz en het RIVM. Dankzij m’n boek en cv word ik uitgenodigd om te vertellen hoe de toekomst van werk eruit ziet of hoe je de regie neemt over je carrière. Ik ontdekte opnieuw mijn liefde voor het podium. Het is fantastisch om grote ideeën terug te brengen tot een praatje van een half uur. Om het publiek te vermaken en aan het denken te zetten. In de schijnwerpers gaat m’n hoofd in een andere modus. Een soort verslavende hyperfocus. Dat heb ik op geen andere plek. Ik ben blij dat ik dat hervond dit jaar.
Ondernemerschap. Naast dat ik praatjes geef en m’n boekje promoot, heb ik een programma ontwikkeld voor start-ups. Daarin behandel ik alle thema’s die horen bij het bouwen van een bedrijf, van hiring tot firing en alles daar tussenin. Tijdens het programma gaat de motorkap open en onderwerpen we ieder onderdeel aan een grondige inspectie. Om daarna samen een nieuwe, schaalbare structuur neer te zetten op basis van mijn blauwdruk. Waar we verbeteringen kunnen maken, doen we dat meteen. Dit alles leg ik vast in een handboek, zodat het beklijft en voor structurele verandering zorgt. Vervolgens maak ik meteen een plan om het beter te maken. Van ‘Cultuur goed uitschrijven’ tot ‘salarissen benchmarken’ en ‘survey doen over stress’. Een lange lijst met ideeën die we vervolgens samen oppakken. Dit ga ik volgend jaar verder uitbouwen.
Influencer. Ik ben LinkedIn en Tiktok influencer geworden. Een droom die uitkomt, dat snap jij ook: like and subscribe. Hoewel ik met een gezonde dosis ongemak en zelfspot filmpjes maak, is het doel niet anders dan m’n boek: mensen helpen wat van hun werkende leven te maken. Daarnaast is het een leuke creatieve uitlaatklep met snel succes. Dit filmpje kostte me nog geen kwartier om te maken en kreeg bijna 2 miljoen views op LinkedIn.
Kersttraditie: jaarplandag 🎉
Ik hou me niet volledig aan het strenge GRIP regime van meneer Pastoor, maar het maken van een jaarplan is voor mij een kerstfeestje. Aan de hand van de foto’s op m’n telefoon en agenda terugblikken op het jaar en de doelen die ik had, om daarna plannen te maken voor 2025. Het voelt als een APK beurt voor m’n leven, waarin alles aan bod komt. De laatste editie van Ernst-Jan’s nieuwsbrief sluit hier mooi op aan.
Het hele hoofdstuk uit GRIP over het jaarplan staat nu gratis online.
AI AI AI 🤖
Dankzij de Poki podcast en de AIreport nieuwsbrief, blijf ik een beetje bij op het gebied van kunstmatige intelligentie. Geen vliegende auto’s, maar wel AI die videobeelden maakt en met je meekijkt via je bril. Het gaat zo snel.
De baas van Klarna (dat platform dat kinderen aan schulden helpt) zegt in dit interview met Bloomberg, dat ze zijn gestopt met nieuwe mensen aannemen door AI. Zo gingen ze (door natuurlijk verloop) van 4500 naar 3500 werknemers.
Bird (voorheen Messagebird) ontsloeg eerder dit jaar al 90 (van de 570) werknemers door kunstmatige intelligentie, zo schreef het Parool.
AI kan helpen bij het maken van moeilijke beslissingen, meldt NOS. Ken je zo’n vergadering waar je niet tot een consensus komt? AI kan alle meningen verzamelen, argumenten wegen en een voorstel doen voor een gulden middenweg. AI heeft geen last van emoties, vooroordelen en politieke spelletjes. Daarmee kan het perfect als scheidsrechter dienen.
Wat moeten wij dan, als simpele zielen, die dit allemaal niet bijhouden? Ga AI dagelijks gebruiken. Mijn favoriete tool op dit moment is NotebookLM van Google en is super simpel in gebruik. Zowel bij brainstormen, schrijven en het verwerken van informatie, is AI zo’n waardevolle toevoeging.
Wat Rolo leest, luistert en kijkt 🎶
Het boek Intentioneel leven van Ernst-Jan Pfauth. Deze vakantie is een ideaal moment om een pas op de plaats te maken. Zonder dat het zweverig of abstract wordt, stelt Ernst-Jan - op een persoonlijke manier - hele grote vragen. Waar worden we nou echt gelukkig van? Wat geeft het leven zin? En als we dat weten, waarom doen we dat dan niet? En hoe moet het dan wel? Ga dat lezen.
Muziek die past bij intentioneel leven: Succes Deel 1 van Sticks en Sven Alias is echt een pareltje. Luister Succes Deel 2 met Dirk de Wachter erachteraan en je hebt een avond gespreksstof. Nederlandse hiphop is een onderbelichte vorm van kunst en wordt veel te weinig gedraaid op de radio. Andere nummers die het luisteren waard zijn: Iedereenzaam van Fresku, Geluk is Dichtbij van Winne, Het eind van Typhoon.
De Wereld van de Chinezen. Documentaire van de NPO waarin Ruben Terlou de wereld over reist, om met eigen ogen te zien hoe China stilletjes de wereld verovert. Hij spreekt Chinees en kan daarmee heel dichtbij de mensen komen, wat een fascinerend kijkje in hun belevingswereld geeft. Daarbij legt hij de geldingsdrang van China (en vooral Xi) bloot. De droom van een nieuwe zijderoute. Een land dat mijnen bouwt in Servië en complete steden uit de grond stampt in Cambodja. Daar ontmoet hij gewone mensen, die voor hun gezin proberen te zorgen en thuis missen.
Ik ben fan van Tim Fransen. Hij is filosoof, schrijver en cabaretier, wat een heerlijke combinatie is. In zijn show Het failliet van de Moderne tijd (2017), wisselt hij de bloedlul van Napoleon af met Nietzsche en Kant. In zijn laatste show De mens en ik (2022) zingt hij een liedje uit Pocahontas, wat mooi past in deze tijd. Ik moest een traantje wegpinken.
Op Netflix heb ik genoten van Killing Eve (vooral het eerste seizoen). Jodie Comer speelt hier op briljante wijze een huurmoordenaar waar je als een blok voor valt, net als Eve. Of Eve dat overleeft is de vraag.
De Ongelofelijke Podcast heeft straatarts Michelle van Tongeren op bezoek. Een indringend gesprek over de staat van de zorg en gewone mensen, die door een scheiding of ontslag in een auto wonen. Haar kennis, bevlogenheid en passie is jaloersmakend. Gelukkig zijn er nog mensen als Michelle, die geen genoegen nemen met de status quo en het systeem bevragen. Zelfs als ze daardoor hun baan verliezen en politieke vijanden maken.
Mat Armstrong koopt auto’s die total loss zijn en knapt ze op. Het hele proces zet hij op Youtube en ik kijk ze allemaal. Zo kocht hij de Rolls Royce Mansory van Marcus Rashford, die hij volledig restaureerde. Zijn motto ‘Hard work beats talent’ is inspirerend. Naast twee banen, begon hij op zijn oprit met filmen. Nu heeft hij 3,75 miljoen abonnees op Youtube.
Itchy Boots, Noraly Schoenmaker (stiekem de grootste NL Youtuber) maakt op haar motor bizarre tochten en filmt alles. Zo reed ze 5 jaar geleden van Patagonia naar Peru, wat adembenemende beelden oplevert. En brak ze haar sleutelbeen in een ongeluk in de middle of nowhere. Die vrouw is echt nergens bang voor. Ze is ook nog eens geoloog, wat maakt dat ze gaandeweg allemaal leuke feitjes deelt. Met 2,48 miljoen abonnees op Youtube, heeft ze twee keer zoveel abonnees als Gio (1,39) en de Bankzitters (1,08) en staat ze dichtbij StukTV (2,6) en EnzoKnol (2,8). Noraly heeft wel 2 tot 3 keer zoveel per video, wat haar stiekem de grootste Nederlandse Youtuber maakt.
De link naar het GRIP hoofdstuk werkt niet. Hij verwijst naar de lokaal bestand in de downloads map van de gebruiker 'rolo'
https://file///Users/rolo/Downloads/grip_jaarplan.pdf?utm_source=substack&utm_medium=email
Deze link, direct van de website van Rick Pastoor, moet wel werken:
https://gripboek.nl/download/1Ja5DaLeNAdCu0uit6SYXBWm/jaarplan
Fijn om te lezen en gefeliciteerd met de 2e op komst!