XL-OOO-editie🏖️: werken met Ali, Stanford onderzoekt: 10% minder productief thuis, vakantie nemen en boek update 👀
Disclaimer: deze nieuwsbrief kan extra spelfouten bevatten door slaapdeprivatie. Ik ben afgelopen maandag voor de eerste keer vader geworden 🎉.
Werken voor Ali Niknam 🌪️
NRC schreef dit stuk na gesprekken met Ali Niknam en 15 (ex)-werknemers van bunq. Inmiddels heeft Ali op LinkedIn een reactie getikt. Hij krijgt bijval via dit soort columns vol uitgekauwde topsport analogieën en Musk vergelijkingen.
Ali gaf mij een kans bij TransIP (inmiddels team.blue). Voordat ik naar Blendle vertrok, heb ik vier jaar met en voor ‘m gewerkt. Ik kreeg het stuk uit NRC veel doorgestuurd met de vraag 'Hoe was dat?!1!’. Bij mij geen juice, geen sappig verhaal over hoe kut het allemaal was. Het was intens, leerzaam en had het voor geen goud willen missen. Mijn mening is te genuanceerd voor Twitter, dus daarom even hier, als vrienden onder elkaar.
Ali heeft een hekel aan middelmaat, in iedere vorm en is daarin compromisloos. Daarbij heeft hij een uitgesproken stijl, die niet bij iedereen past. Ik was een echte Havo-klant en fietste overal fluitend doorheen, met zo veel mogelijk zesjes. Daar kwam ik niet mee weg bij Ali. Hij dwong me om de handdoek helemaal uit te wringen. Dat was niet altijd prettig, maar zo ontdekte ik wat er in het vat zat. Hoeveel ik kon, als ik m’n best deed en kritisch bleef op mezelf en anderen. Als starter was dit een waardevolle les, die ik vroeg in m’n loopbaan mocht leren. Het was de beste eerste baan die ik me kon wensen en durf te zeggen dat ik een omgeving als Blendle en Google aankan dankzij werken met Ali.
Als ik de baas was, zou ik het anders doen. Zowel qua stijl als hoe je een organisatie inricht. Er zijn andere manieren om alles uit je mensen te halen. Maar ik heb geen miljoenen eigen vermogen in een bedrijf gestoken. Tegelijk kun je het succes niet ontkennen en blijkbaar willen mensen (vooral starters) er graag werken.
Handbook Template van Open Org 🔥
Open Org heeft een handboek template gemaakt in Notion. Alle grote onderwerpen voor startende bedrijven komen aan bod. Dat maken ze openbaar en kun je gebruiken als blauwdruk voor je eigen handboek. Ze zijn daarmee niet de eerste, denk maar aan voorbeelden van Netflix en Valve. Met Blendle gingen we in 2018 viraal door ons handboek als eerste in een Notion Template te delen. Het werd door veel start-ups gekopieerd en gebruikt als startpunt. Tof om te zien dat dit idee nog springlevend is.
Stanford onderzoekt: 10% minder productief thuis 👔
Het gesprek over thuis of op kantoor werken gaat vaak over randzaken. De baas wil iedereen van 8-6 op kantoor zien zweten. Gen-Z is met geen stok of gratis lunch naar kantoor te krijgen omdat ze willen uitslapen. De vraag is waar je het meeste uit je dagen haalt, zowel op korte als lange termijn. Dat gaat verder dan output. Denk aan sociale cohesie, kwaliteit van het werk, werkgeluk en mentale gezondheid. Stanford deed onderzoek naar productiviteit in drie situaties. Volledig thuis, volledig op kantoor of hybride. Volledig thuis lijkt te zorgen voor 10% minder productiviteit, wat me verbaast, kijkend naar m’n werklust aan de keukentafel. Het onderzoek verklaart dit door ‘Challenges with communicating remotely, barriers to mentoring, building culture and issues with self-motivation appear to be factors.’ Hybride lijkt the best of both worlds.
Hoe gaat het met je boek? 📚
Zoals je misschien weet ben ik met POM.press een boek aan het schrijven wat je baas niet wil dat je gaat lezen. Het wordt een mooi kijkje in de keuken, vol insider knowledge rondom de belangrijkste thema’s in je werkende leven. Van meer salaris, betere sollicitaties tot aan burn-outs voorkomen, beter worden en omgaan met vervelende managers.
In Maart hebben we zeer officieel een handtekening gezet (zie foto met alle top secret info bedekt omdat ik Daniël Verlaan volg). De afgelopen maanden hebben we een aantal schrijfsessies gehad, waarbij we opnieuw hebben nagedacht over het idee, de boodschap en de lezer. Op basis daarvan ben ik opnieuw begonnen met schrijven. Een ontzettend leerzaam proces, want een boek is iets heel anders dan dit nieuwsbriefje. De hoofdstukken krijgen nu langzaam vorm en we vinden een fijne toon en ritme. Het voelt als bouwen aan een product en dat is een mooie uitdaging. Voor nu is het veel schrijven, feedback krijgen en schaven. Hierna volgt de rode pen van de redactie.
Waarom vakantie nemen cruciaal is 🏖️
Bij sommige bedrijven is vakantie nemen voor mietjes. Mensen die tijd nodig hebben om op te laden kunnen het tempo en de druk niet aan. Een vermoeiende retoriek, waar de wetenschap allang mee heeft afgerekend, zo lees je in dit stuk van Forbes. Natuurlijk, je vindt je werk leuk, maar dat neemt niet weg dat het energie kost en soms stress geeft. Na een jaar bikkelen is het goed om de laptop een paar weken dicht te klappen. Je gedachten te verzetten, een boek te lezen of een etappe van de Tour te kijken. Sinds ik Peak Performance las, neem ik standaard 3-4 weken vrij in de zomer, of ik ‘er aan toe ben’ of niet. De formule die Brad uit de doeken doet is stress + rest = growth (wat in dit stuk wordt uitgelegd). Zonder rust geen groei, dus geniet van je vakantie.
Dat breng ik direct in de praktijk door een vakantie te nemen en even van m’n gezin te genieten. De komende weken geen nieuwsbrief. Ik kom opgeladen en verfrist weer terug voor de tweede helft van het jaar. Nu al zin in.
Gefeliciteerd! 👶🎉😴
Is je nieuwsbrief niet net zo belangrijk als je boek?
Zo ja, waarom noem je het dan nieuwsbriefje?