‘So you’re more than welcome to join me and my wife for dinner,’ zei ik tegen mijn nieuwe manager.
Het bleef even stil.
Ik dacht dat het scherm bevroor, maar het was mijn manager die niet bewoog. Ze nam een hap lucht. Ik weet niet meer wat ze daarna zei, maar het was ongemakkelijk. De strekking was duidelijk: ze kwam niet eten. Een enorme clash van twee (werk)culturen.
Het stond in schril contrast met mijn ervaring bij Blendle. Daar waren we nogal close. We volgden elkaar op Insta, deelden duimpjes uit op Strava en bijna iedereen kende Alieke. We gingen weekendjes weg, uit eten en hielden van een feestje. De cultuur bij Blendle was bijzonder en onderdeel van het succes.
Als ik start- en scale-ups adviseer, krijg ik vaak de vraag hoe je een sterke cultuur zoals bij Blendle bouwt. Iedere organisatie is uniek en DNA kun je niet kopiëren. Er is geen succesformule, maar er zijn wel een paar universele waarheden. Die heb ik vastgelegd in een methode, waarbij ik een Employee Handbook gebruik als startpunt. Dat ziet er zo uit 👇🏼
Samen met de CEO wandel ik door ieder element van de organisatie, waardoor we vanzelf op gaten, vragen en weeffouten stuiten. We beginnen bij de voordeur, met hiring en eindigen bij de achterdeur, met exits. Alles komt ter sprake, wat een prachtig inkijkje geeft in de cultuur en staat van de organisatie. Soms is het al genoeg om domweg op te schrijven wat er al is. Soms blijkt dat we serieus werk moeten maken van een thema.
Upfront geeft het goede voorbeeld
Ik las dit berichtje van Mark de Boer, de oprichter van Upfront, wat bomvol culturele cues zit.
Bij Upfront maken ze een aantal culturele keuzes: iedereen is 5 dagen per week op kantoor en werkt fulltime. Ze werken niet met recruitment bureaus en je hoeft geen ervaring te hebben als recruiter om aangenomen te worden. ‘Je moet houden van gek en open staan voor onconventionele recruitment tactieken’. Zo’n zin kan van alles betekenen, maar ze spreekt boekdelen voor de juiste mensen.
Hoe duidelijker het verhaal, hoe beter, zeker wanneer het over zoiets groots als cultuur gaat. Een leider moet uitgesproken en consistent zijn in de keuzes die ze maakt. Een handboek kan daarbij helpen. Dat gaat over grote thema’s, zoals de koers van het bedrijf, maar ook over details, zoals werktijden en kleding. Dat verhaal moet kloppen met de praktijk. Mark is zelf ook 5 dagen per week aanwezig, anders is hij ongeloofwaardig.
En dan ben je klaar, toch? Helaas, je cultuur kan niet ‘af’ zijn. Het is - net als je mensen - in beweging. Dit vraagt om een constante oefening in het cultiveren van je missie en vertalen naar de praktijk. Wie zijn we? Waar staan we voor? Wat doen we daarmee? Dat stopt nooit. Uiteindelijk wil je een organisatie bouwen waar mensen tot hun recht komen en hun werk goed kunnen doen.
Een werkcultuur die goed bij je past, is cruciaal om blij te zijn op je werk. Vergeet daarin vooral je eigen rol niet. Alles wat je iedere dag opnieuw zegt, negeert, viert en toelaat, bouwt de cultuur.
Groetjes,
Roland
Verder lezen?
“80% of Your Culture is Your Founder” – First Round Review (over cultuur bij Facebook)
“The Leader’s Guide to Culture” – Harvard Business Review (2018)