Met de opkomst van de laptop-baan lijkt vakmenschap verdwenen. Kantoren zijn gevuld met kenniswerkers die van alles kunnen. Generalisten met diploma’s in Commerciële Economie, Psychologie, Communicatie, Marketing of Bestuurskunde. Mensen die alles een beetje weten, maar nergens in uitblinken. Het ontbreekt aan kennis, kunde en oprechte interesse. Lekker mailtjes tikken op je nieuwe Macbook en van meeting naar meeting wandelen.
We laten ons foppen door een beeld van het werkende leven wat ons van jongs af aan wordt voorgehouden (lees: opgedrongen). In plaats van vertellen dat je 40 uur onder een systeemplafond moet zitten, mogen we elkaar een spannende vraag stellen. Waar ben je écht goed in?
Wat was een moment dat je lekker ging in je werkende leven? Dat je dingen leerde (groei), goed presteerde (resultaat) en je goed voelde (gezondheid). Een moment dat alles samenkwam en je kon shinen. Dat je aan het vlammen was en de tijd vergat. Dat alles wat je aanraakte veranderde in goud en een verschil maakte. Een onderwerp, taak of situatie waarin jij van nature uitblinkt (talent) of thema wat je interessant vindt. Deze vragen wijzen naar iets waar je écht goed in bent of kunt worden.
Er is een kans dat er niets in je opkomt en dat is spannend. Er is hoop, want ik geloof dat dit voor iedereen bestaat. Dit is geen goedkope Xenos-wijsheid. Categorie ‘Doe wat je leuk vindt en je hoeft nooit meer te werken’. Misschien heb je een baan die niet bij je past. Dat is een waardevolle uitkomst. Misschien is het tijd voor wat anders.
Zelfs als de uitkomst minder drastisch is, zet deze vraag ons aan het denken. Als je nergens echt goed in bent, mag je op zoek en gaan experimenteren. Want ergens goed in zijn is goud waard. Voor jezelf, omdat de kans op succes en blijdschap groter wordt. Voor je baas, die zit te springen om goede mensen die er zin in hebben in plaats van stoelverwarmers. Zodra je vindt waar je écht goed in bent, ben je niet te stoppen.
Groetjes,
Roland
In het nieuws 🗞
De nieuwsbrief van Gergely is een pareltje. Hij heeft door zijn enorme netwerk met regelmaat inside information bij grote bedrijven. Deze week kwam hij met het nieuws dat Amazon hun mensen vraagt om nu echt terug te komen naar kantoor. Dat heeft enorme gevolgen, omdat veel mensen zijn verhuisd tijdens de pandemie of zijn begonnen in een tijd waarin het beleid soepeler was. Benieuwd of er meer bedrijven zullen volgen.
Ondertussen wordt er volop geëxperimenteerd met de 4 daagse werkweek. Gisteren kondigde Otta aan dat ze de 5 dagen per week gedag zeggen. Ondertussen loopt Homerun voorop met hun experiment en schuift Rita aan bij podcasts om er over te praten. Zo stoer en slim dat bedrijven dit gewoon doen.
We sluiten af met wat luchtigs hoor.
Dit boek heeft zoveel impact op mij gehad juist omdat het je leert terugkijken op je loopbaan en probeert te onderzoeken welke elementen in je baan moeten zitten om je energie te geven. Als die elementen als selectiecriteria gebruikt voor nieuwe uitdagingen gaat alles zoveel makkelijker. https://www.antonphilips.nl/mijn-boek/