Hé Mark, kun je dit nog even regelen?
Er zijn weinig landen waar je als werknemer met een vast contract zo goed wordt beschermd als in Nederland. Daar tegenover staat een groep werkenden, zonder vast contract, die nogal kwetsbaar is. En dat heeft grote gevolgen.
De baas wil je liever geen vast contract geven. Als je ziek wordt of niet meer presteert, is het ontzettend lastig en kostbaar om je de deur te wijzen. Collega’s blijven daarom langer zitten dan goed voor ze is, omdat ze hun vaste contract en verworven rechten niet op willen geven. Zelfs als je er overduidelijk met de pet naar gooit, kan je als werknemer weigeren om te vertrekken. Dan moet de baas een dossier opbouwen, grof betalen of naar de rechter. Er zijn bedrijven die hierdoor failliet gaan. Had ze maar geen baas moeten worden, dat klopt, maar er is nog een groep de dupe.
Iedereen zonder vast contract (zo’n 4 op de 10 werkenden). Zij worden niet op die manier beschermd. Er leven mensen van jaarcontract naar jaarcontract. Die onzekerheid is geen pretje als je een huis wil kopen of op je 50e op zoek bent naar een baan. Je loopt het vuur uit je sloffen, om te bewijzen dat je een vast contract waard bent. Helaas pindakaas Henk, je mag toch op zoek naar wat anders. Niet omdat je niet functioneert, maar omdat het risico te groot is voor je baas. Dat is fucking oneerlijk.
En ik weet het, we moeten blij zijn met de goede bescherming van werknemers in het arbeidsrecht. Maar die goede bescherming is onevenredig verdeeld en zorgt er juist voor dat kwetsbare mensen extra risico lopen. Dus beste Mark, regel dit even voordat je weggaat.
Er moet opnieuw gekeken worden naar doorbetaling bij ziekte en het ontslagrecht bij een vast contract. Tegelijk pleit ik voor meer rechten op die thema’s voor mensen met een flexibel en tijdelijk contract. Ik heb daar wel ideeën bij en we kunnen spieken bij de buren in Europa, die dit prima geregeld hebben.
Je mag me bellen. Bij wijze van spreken, mail maar gewoon, ik haat bellen.
Groetjes,
Roland
P.S. Toon Borren schreef een vlammend betoog over dit thema voor de Correspondent. Hij legt de vinger op de zere plek en komt met goede ideeën. Die komen allemaal neer op het arbeidsrecht mee laten evolueren met de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt. Misschien wil Toon wel mee naar het torentje.
In het nieuws 🗞️
Hoera, het is de week van de werkstress. TNO publiceerde een overzichtelijk factsheet. Praten over hoe groot het probleem is, gaat het niet oplossen. Daarom schreef ik de blauwdruk van de burn-out-baan. Laten we met elkaar in gesprek gaan over oplossingen en het probleem bij de wortels aanpakken.