Het zijn altijd de meest ervaren collega’s die blind vertrouwen op hun mensenkennis (lees: onderbuik). ‘Ik heb het in 2 minuten wel gezien’, stelt hij trots. Hij knijpt mokerhard, dus doe jij je best wat terug te doen. Daar komt zijn favoriete, alziende vraag, terwijl hij je handdruk analyseert: ‘stevig, assertief, niet bang voor risico’s’. Iets teveel Lie to Me gekeken.
‘Hoeveel golfballen passen er in een Boeing 747?’ vraagt hij, terwijl hij zijn ogen een beetje dichtknijpt in een poging door je heen te kijken. Om te zien wat je denkt en je non-verbale communicatie te analyseren. Dat is immers 93%, heeft hij op een trainingsdag bij de Baak gehoord. Dat dit nogal kort door de bocht is boeit hem niet.
‘Dat is geen winnaar hoor’, ‘Totaal geen fit', ‘Slappe hap’, dat soort teksten gaan over tafel. Hoe goed je ook bent in je werk, je wordt afgerekend op de eerste indruk van een boomer met veel mensenkennis. Een gemiste kans en helaas de realiteit bij veel bedrijven. Mijn snelle poll op LinkedIn laat zien dat 39% (!) van de bedrijven geen gestructureerde interviews doen. Overgeleverd aan de grillen (en vooroordelen) van de interviewer. Dat moet echt beter.
We weten allang wat werkt. Sollicitatiegesprekken zijn een slechte voorspeller voor hoe goed iemand gaat zijn in het werk. Een gesprek meet vooral hoe goed iemand is in, jawel, een gesprek. Daarom moet je tijdens een sollicitatie zo snel mogelijk work samples introduceren. Uit het leven gegrepen vraagstukken die je krijgt in de baan. Een portfolio of opdracht waarin iemand laat zien wat ze kunnen. Dat werkt.
Sollicitatiegesprekken hebben alleen meerwaarde wanneer ze gestructureerd worden gevoerd. Met vragensets die toegespitst worden op de rol en wat je zoekt. Iedere kandidaat krijgt dezelfde vragen, zodat je kunt vergelijken en iedereen dezelfde kans krijgt. Zo verzamel je relevante informatie voor de vraag die je moet beantwoorden: is iemand goed in de baan ja of nee? Zolang je geen golfballen in een Boeing 747 hoeft te proppen, is die vraag niet zo relevant.
Groetjes,
Roland
Lever schreef hier een goed stuk over met concrete tips.
Google heeft een uitgebreide guide geschreven over hoe we gestructureerde interviews doen en waarom dit belangrijk is.
Als je baas hier mee aan de slag wilt, moet ze mij niet bellen maar m’n hiring guide even kopen. 200 euro, koopje. Hier staat uitgebreid beschreven wat wel werkt. Inclusief voorbeeldvragen op basis van het profiel wat je zoekt en instructies over hoe je goede vragensets maakt.
In het nieuws 🗞
Gisteren was het Google I/O event. Daar werden een hoop nieuwe dingen aangekondigd. Je verwacht het niet, maar alles draaide om Artificial Intelligence. Daar zag je de contouren van de toekomst van de laptop-baan. AI kan talking points generen op basis van je presentatie in Slides. Mailtjes tikken met een paar simpele prompts en snel een start maken met een tabel in Sheets. Iedereen heeft straks een personal assistant, zodat we toekomen aan het echte werk. Dit is dichtbij. De angst dat dit onze banen gaat overnemen deel ik niet. Het gaat ons werk wel drastisch veranderen.
Er zijn blijkbaar mensen die 2 of 3 fulltime banen naast elkaar doen. Ted Bauer schreef hier een interessant stuk over. Ik vraag me af hoeveel mensen dit echt doen, omdat het niet mag. Alle fatsoenlijke contracten timmeren dit dicht. Maar het punt wat Ted maakt is wel interessant: je baas heeft geen idee wat je de hele dag doet. Als je een bullshitjob hebt, kun je er prima wat naast doen natuurlijk.
Gewoon voor de leut: ik heb dit fantastische Youtube kanaal van Noraly (@ItchyBoots) ontdekt. Zij rijdt op haar motor dwars door de meeste adembenemende landschappen en is voor de duvel niet bang. ‘Ho oeps’ is alles wat ze zegt als ze weer eens door een rivier, woestijn of rotspartij heen crosst en vast komt te zitten. Leuk voor in je pauze.
Bij dat soort sollicitatiegesprekken loop je zelf toch ook gewoon al de deur uit of klap je je laptop dicht? Zonde van je tijd.
En ik weet niet hoe lang jij je pauzes plant, maar 1 uur en 20 min een filmpje kijken gaat me doorgaans niet lukken ;)
Interessant stuk! Hoe kijk je naar IQ(-esque) tests of persoonlijkheidstests die tijdens het sollicitatieproces worden ingezet?