Zeg deze week geen 'sorry'
7 concrete oefeningen voor een werkweek vol zelfvertrouwen (en waarom dat belangrijk is)
Achter onze opgepoetste cv’s, gelikte foto’s en succesverhalen, schuilt stiekem een imperfect mens, bomvol onzekerheden. Iemand die leuk, goed, slim, hip en aardig gevonden wil worden. Ik ken die onstilbare honger naar erkenning en dat stemmetje dat zich afvraagt wie ik wel niet denk dat ik ben. Doodvermoeiend. Vooral op je werk moet je hier zo snel mogelijk mee dealen (of doen alsof).
Want onzeker zijn is een self fulfilling prophecy. Een profetie die uitkomt omdat je erin gelooft. Een verwachting die waarheid wordt omdát je het verwacht. En zo ondermijnen we onszelf op ons werk. Dan hebben we een goed idee en zeggen we dit:
‘Hey ehh mensen, IK WEET HET OOK NIET HOOR, maar is het een idee als we XYZ?’
Je weet het potverdikke wél. Je hebt al weken dit idee. Je hebt het overlegd met meerdere collega’s en je ingelezen. De uitvoering moet worden verfijnd, maar dit is een heel goed idee. Je ziet het scherp.
Maar zo komt het niet over. Je collega’s zien dat zweethandje de lucht in gaan en denken ‘daar gaan we weer’. En zo wordt jouw grootste angst werkelijkheid. Je collega’s vinden het een slecht idee, omdat ze gestopt zijn met luisteren na ‘IK WEET HET OOK NIET HOOR’.
Als er één ding is dat je zo vroeg mogelijk in je carrière moet fixen, dan is het wel je misplaatste onzekerheid.. Het weerhoudt je ervan je potentie te benutten. Alsof je altijd in de derde versnelling blijft rijden. Lekker veilig op de rechterbaan en vooral niemand inhalen. Dat is zonde. Laten we dat zeurende stemmetje vanaf nu van repliek bedienen.
Kan ik dit wel? Geen idee, daar kom je maar op één manier achter. En veel dingen leer je pas wanneer je het gaat doen. Begin vaker aan dingen waarvan je niet weet of het gaat lukken. Je gaat jezelf verbazen.
Ik heb hier helemaal niet de juiste papieren voor. Er is zoveel kennis online beschikbaar (zeker met AI). Tenzij je dokter wil worden, zijn diploma’s voor aan de muur. Kennis doe je niet alleen op in de schoolbanken. Begin gewoon en als je onderweg ontdekt dat je kennis mist, ga je daar naar op zoek, niet andersom.
Maar wie ben ik dan? Een nobody, net als ieder ander. Wat maakt jou minder geschikt dan iedere andere gek? Als Trump nóg een keer president kan worden, maak jij echt wel kans op die baan of promotie. Laat je bescheidenheid je er niet van weerhouden om in beweging te komen. Laat het je niet lam leggen.
Wat zullen ze wel niet denken? Helemaal niks, want iedereen is met zichzelf bezig. De meeste mensen zullen het tof vinden dat je iets probeert. En inderdaad, je zult misschien hier en daar een opmerking krijgen wanneer je je nek uitsteekt. Dat is een goede kans om aan je weerbaarheid te werken.
Het is toch niet goed genoeg. Fijn dat je de lat zo hoog legt, maar je bent te streng voor jezelf. Je wilt meteen de eerste keer een 10 halen, maar zo werkt het niet. De meeste dingen moet je leren door meters (en heel veel fouten) te maken. Je perfectionisme zit je in de weg om boven jezelf uit te stijgen.
Dit is niet voor de mensen die denken dat ze Gods geschenk aan de mensheid zijn. Die zijn gelukkig in de minderheid. Dit is voor de perfectionistische, welwillende, bescheiden, briljante collega’s die hun mond houden omdat ze denken dat niemand op ze zit te wachten.
Ik kan niet wachten tot je de schroom van je af gooit en je hand opsteekt. Laat niemand je vertellen dat je een toontje lager moet zingen. En als je merkt dat je alleen welkom bent als je geen ruimte inneemt, is dat een belangrijk signaal. Zoek een omgeving waar je inbreng wordt gewaardeerd. Waar betalen ze je anders voor? Als je enkel zwijgzaam mag typen en knikken, is het misschien niet jouw plek.
Tot slot 7 oefeningen voor een week vol zelfvertrouwen
Zeg deze hele week geen sorry.
Oh shit heb je die invite niet gehad sorry!Ah, goed dat je het zegt, in je mail.Zorg dat je ergens expert in bent of wordt. Dat bouwt je zelfvertrouwen. Iets wat je beter kunt dan de rest van het team. Als je niks kunt bedenken ben je vanaf nu AI expert. Investeer deze week 4 uur van je tijd om handig te worden met ChatGPT en pas het dagelijks toe. Deel je inzichten in de volgende teammeeting.
Doe je huiswerk en verander je vraag in een stelling.
Wat vinden jullie van ABC?Ik stel voor dat we het zo doen, om deze twee redenen.Wees (vooral in groepen) kort van stof en praat rustig. In meetings hebben mensen de neiging om elkaar te overschreeuwen. Jij hebt dat niet nodig en daarmee straal je zelfvertrouwen uit. Hou je mond, maak notities en zeg kort en bondig wat je er van vindt.
Stel goede, constructieve, kritische vragen. Wanneer je goede vragen stelt neem je de leiding, leer je meer en ontdek je dat veel collega’s maar wat roepen. Het laat tegelijk zien dat je verder denkt en dwingt anderen om te reageren.
Stop met jezelf bewijzen en verantwoorden. De neiging om te laten zien dat je lekker bezig bent, ondermijnt je positie. Kijk maar naar de meest senior mensen in je team, die hoor je nooit vertellen wat ze allemaal doen, dat spreekt voor zich. Vanaf nu geldt dat ook voor jou.
Vraag om feedback en oefen je weerbaarheid. Leer omgaan met kritiek door er veel om te vragen. Leer hoe je kritiek op je werk loskoppelt van je eigenwaarde. Dit leer je niet uit een boek, dit moet je heel vaak oefenen en met iemand bespreken. Maar zodra je tegen een stootje kunt en niets meer persoonlijk neemt, ben je niet meer te stoppen.
Phoe, dit was een tikkie meer Joël Beukers dan je van me gewend bent. Misschien moest jij dit even horen. Misschien ik ook.
Groetjes,
Roland
In het nieuws 🗞️
Veel reacties op mijn vorige nieuwsbrief over focus en aandachtspanne. De prikkelende titel ‘We hebben allemaal ADD’ miste voor sommigen nuance. Daarbij was mijn omschrijving van AD(H)D onvolledig. Over het algemeen waren dat hele constructieve reacties, zoals die van Anne:
Hoi Roland, ik heb ook AD(H)D en als ik er over nadenk, snap ik wel dat je stuk verkeerd valt. Tegelijkertijd zie ik om me heen ook veel mensen met concentratieproblemen, bijna alsof mensen per ongeluk hun brein ADD-erig máken door hun onhandige digitale gewoontes.
Blijf vooral reageren, daar leer ik van <3.
Techleap publiceerde hun jaarlijkse rapport: State of Dutch Tech. Start-ups en scale-ups zijn goed voor ruim 350.000 banen in Nederland. Deze innovatieve, snelgroeiende bedrijven zijn cruciaal voor Nederland. De techsector trok 3,1 miljard durfkapitaal aan van investeerders. AI (deeptech) is een belangrijk onderdeel van het ecosysteem en de innovatie die deze bedrijven brengen is belangrijk voor ons land. Er zijn genoeg uitdagingen, waaronder een aantal in mijn vakgebied. Een snelgroeiende organisatie goed neerzetten is vakwerk. Bel me.
‘Als Trump nóg een keer president kan worden, maak jij echt wel kans op die baan of promotie.’
Oh man, ja. Als we toch de 75% van zijn zelfvertrouwen konden afpeuteren en verdelen over de mensheid, zou de wereld er heel anders uitzien.
Heerlijk stuk. Die zin over Trump is een mooie samenvatting; Met zelfvertrouwen kom je (heel/te) ver😉