Er zijn maar weinig mensen die de kunst van het weggaan verstaan. Collega’s stoppen vaak te vroeg of te laat. Sommigen blijven te lang hangen, omdat ze waarde hechten aan de zekerheid en stabiliteit van een vast contract met dik salaris. Ze roesten vast en worden cynisch. ‘Nee, dat hebben we al geprobeerd’. Die mensen.
Anderen zijn al weg voordat ze echt iets kunnen bijdragen. ‘Werk moet leuk zijn, jaag je dromen na en het moet wel ècht bij je passen’, heeft iemand ze ooit verteld. Wanneer het lastig wordt, zijn deze vogels gevlogen. ‘Toch niet helemaal mijn ding’.
Om te zorgen dat je niet te vroeg of te laat vertrekt, heb ik een checklist voor je gemaakt. 4 thema’s met bijbehorende signalen waar je op kunt letten.
Leren en groeien 👨🏼🏫 Leer je nieuwe dingen op je werk? Moet je wel eens op je tenen lopen? Word je nog uitgedaagd? Als de groei en rek eruit is, kun je de vraag stellen of het tijd is om verder te kijken.
Motivatie en inspiratie ⚡️ Wanneer had je voor het laatst een goed idee? Heb je ‘s morgens zin om naar je werk te gaan? Dat je denkt ‘Och ja dit is leuk, dit gaan we doen’. Dat je iets niet op discipline doet, omdat het moet, maar omdat je gemotiveerd en geïnspireerd bent. Als dit gevoel weg is, dan is dat een signaal.
Waardering en feedback 😘 Is je baas blij met je? En je collega’s? Krijg je waardevolle feedback? Krijg je een salarisverhoging of zijn het alleen praatjes? Met complimenten kun je geen brood kopen. Als niemand blij is met je harde werk (al dan niet terecht), dan wordt het tijd voor verandering.
Resultaat en impact 📈 Maakt het uit of jij vandaag naar je werk gaat of kun je net zo goed thuis blijven? Een bullshit-baan is voor niemand goed. Als je geen resultaten boekt of iets wezenlijks bijdraagt, is dat een belangrijk signaal.
Als je dit lijstje zo bekijkt, dan wil je misschien vandaag nog stoppen. Ik wil je aanmoedigen om je baan eerst een serieuze kans te geven. Soms moet je even doorbijten om iets onder de knie te krijgen. Wanneer je moeilijke dingen doet, is dat in het begin altijd lastig. Geef niet te snel op. Wat is te snel? Na 6 maanden zou je een goed idee moeten hebben of iets bij je past.
In de meeste gevallen vind ik dat mensen te lang blijven hangen in een kutbaan voor een baas die te weinig betaalt. Uitgeblust en cynisch zingen ze iedere pauze hetzelfde liedje. De baas dit, die collega dat. Neem een kijkje in de spiegel vriend.
Stoppen betekent niet dat je meteen ontslag moet nemen. Het hoeft niet groots en meeslepend te zijn. De conclusie kan zijn dat het tijd is voor verandering en dat kun je met je baas bespreken. Er is altijd meer mogelijk dan je denkt als ze blij met je zijn.
Groetjes,
Roland
In het nieuws 🗞
Tiffany Uman geeft op LinkedIn tips voor vragen tijdens een sollicitatiegesprek. Met korte filmpjes legt ze uit hoe je de meest voorkomende vragen pareert. Sowieso leuk om eens rond te kijken op LinkedIn Learning.
Er is een nieuwe pensioenwet aangenomen meldt NOS. Dat is belangrijk, omdat het huidige stelsel piept en kraakt en dat gaan we voelen. Daarbij werkt het huidige systeem niet goed voor de jonge generatie en mensen die flexibel werken. NOS legt in een filmpje goed uit wat er gaat veranderen. De belangen zijn enorm, het gaat om een pot van 1500 miljard aan pensioenvermogen. Geen klein bier zullen we maar zeggen.
Dank voor alle reacties op de vorige editie over een bonus en motivatie. Tof om te zien hoe jullie meedenken. Deze week kwam ik dit stuk van Harvard Business Review tegen wat er goed bij aansluit.
Top stuk weer! Zo herkenbaar! Ik denk dat er wel veel mensen nog vastzitten in de vraag "maar wat dan wel?"
Als freelancer heb je (bijna) nooit het gevoel van, "ben ik hier al te lang?" Meestal ga ik lekker door met de volgende opdracht.