De blauwdruk van een burn-out-baan
Goed nieuws: we weten wat een burn-out veroorzaakt. We weten welke elementen mensen uit balans brengen en waar collega’s stress van krijgen. We kunnen een burn-out-baan herkennen. Het recept is bekend en minder hocus pocus dan je baas je wil doen geloven. De factoren die een baan stressvol maken zijn de afgelopen jaren goed in kaart gebracht. Toch hebben we de ultieme oplossing voor deze sluipmoordenaar nog niet gevonden. Dit is een belangrijk stukje van de puzzel.
Iedereen is anders en dat maakt burn-outs complex. Iedereen reageert verschillend op dezelfde situatie. Waar een presentatie of strakke deadline voor de één voor veel stress zorgt, geeft het de ander juist energie. Daar komt bij dat het begrip burn-out een nogal brede term is, wat al wordt gebruikt als iemand een vakantie nodig heeft. Wanneer de emmer eenmaal overloopt is het inderdaad complex, maar laten we een stap terug nemen.
Hoe fijn zou het zijn als we weten wat de risicofactoren zijn in ons werk. Een soort blauwdruk van een burn-out-baan. Want als we weten waar een burn-out-baan uit bestaat, kunnen we er iets aan doen. Ik heb een poging gedaan om de blauwdruk van een burn-out-baan te tekenen. Deze 10 ingrediënten maken een baan burn-out gevoelig 👇🏼
Gebrek aan impact en resultaat. We willen dingen doen die zin hebben, geen bullshitbaan. Je wilt resultaat zien van je harde werk en het idee hebben dat je een verschil maakt. Als dat consequent ontbreekt, loop je leeg.
Mismatch met DNA, cultuur, missie en visie. Er zullen weinig mensen van Extinction Rebellion bij Shell werken. Ik zie Greta niet ineens op de marketingafdeling bij KLM rondlopen. Je waarden, normen en overtuigingen zijn belangrijk en die moeten rijmen met het werk wat je doet. Te veel incongruentie zorgt vroeg of laat voor kortsluiting.
Gebrek aan autonomie en controle over je werk. Je eigen dag en werk kunnen indelen is belangrijk als het gaat om werkvreugde. Zelf kunnen beslissen, binnen de gegeven kaders, geeft een gevoel van controle. Dit kan zo simpel zijn als flexibiliteit over waar en wanneer je werkt.
Gebrek aan vrijheid en vertrouwen. Wanneer je baas je vertrouwt, krijg je de kans om verantwoordelijkheid nemen en eigenaarschap te tonen. Daar wordt je werk beter en leuker van.
Te veel werk en onrealistische, onuitgesproken verwachtingen. Te strakke deadlines en verwachtingen die constant veranderen, waardoor je nooit precies weet hoe ‘goed’ eruit ziet. Dan is het per definitie nooit genoeg en blijf je watertrappelen. Je krijgt het gevoel dat je constant achter de feiten aanloopt. Of je hebt juist te weinig werk, waardoor je de hele dag met je duimen draait. Je workload heeft invloed op hoe je het werk ervaart en weten wat er van je verwacht wordt is belangrijk.
Gebrek aan waardering. Van een schouderklopje, zinvol functioneringsgesprek tot serieuze salarisverhoging. Waardering kent vele vormen. Als je het idee hebt dat niemand je harde werk waardeert, dan gaat dat knagen.
Werk wat niet bij je past en wat je niet interessant vindt. Iets doen waar je goed in bent is cruciaal. Dit klinkt logisch, maar veel mensen doen werk waar ze van nature niets mee hebben. Daar loop je op leeg en de kans is klein dat je er goed in wordt.
Geen leuke, slimme collega’s. De mensen met wie je werkt hebben veel invloed op hoe je werk ervaart. Een grapje op z’n tijd, even kunnen klagen en mensen aan wie jij je op kunt trekken maken een groot verschil. Lang leve collega’s die het werkende leven leuk en interessant maken.
Geen goede manager. Zelfs als alles klopt, kan je manager je het werkende leven zuur maken. Je hoeft niet op elkaars bruiloft te komen, maar je wilt een capabele manager, die weet wat ze doet. Met een amateur aan het roer, wordt het een wilde rit. Check dit stuk van HBR wat beschrijft wat een goede leider maakt of deze eerdere editie over waarom jij een hekel hebt aan je manager.
Geen veilige en fijne werkomgeving. Denk aan politieke spelletjes, racisme, discriminatie, intimidatie, grensoverschrijdend gedrag, scheldpartijen, pesterijen, haantjesgedrag, onnodige bureaucratie, roddel en achterklap. Als je baas niet weet waar ze moet beginnen, kan ze deze editie raadplegen.
Je zult hier ongetwijfeld een paar dingen van herkennen, dat is normaal. Pas wanneer er langere tijd meerdere factoren aanwezig zijn, moet je oppassen. Het fijne aan dit lijstje is dat je het kunt bespreken met je baas. Soms is een oplossing dichterbij dan je denkt. Dan nog kun je niet altijd zes gooien, er zitten altijd hobbels in de weg, blijf realistisch en wees proactief. En als je baas weer met de handen in het haar roept dat hij niet weet waarom er zoveel burn-outs zijn, kun je dit lijstje doorsturen. Met de groetjes van Rolo.
In het nieuws 🗞️
Mark Vletter geeft zijn bedrijf Voys weg (van MT/Sprout door Karin Swiers). Sinds voys.handboek.co heb ik een kleine company crush op Voys. Niet vanwege het product, VoIP laat me koud, maar vanwege de radicale transparantie en duidelijke visie. Het DNA van Voys is doorgevoerd tot in de kleinste details. Daar voegt Mark deze week een hoofdstuk aan toe: hij geeft z'n bedrijf weg.
Eerder zagen we Patagonia eenzelfde move maken en ik weet niet of we beseffen hoeveel dit van een CEO vraagt. Het laat zien dat Mark echt gelooft in wat hij al jaren zegt. Geld maakt niet gelukkig en hij wil niet dat de koers van het bedrijf bepaald wordt door aandeelhouders die winst als enige doel hebben. In een maatschappij waar iedereen graait en harkt, is er een enkeling die zegt: ik heb genoeg. 'Wat moet ik met dat geld joh', eindigt het stuk. Zo vet.Wat luchtigs: het kanaal van Rijnmond vraagt Rotterdammers wat ze verdienen en dat geeft een eerlijk inkijkje in het echte leven. Leuk om te zien hoe mensen tegen hun eigen salaris aankijken.
Boek-update: het boek waarvan je baas niet wil dat je het gaat lezen staat in de steigers. Het raamwerk staat en de ideeën staan allemaal op papier in een vorm waar ik redelijk tevreden mee ben. As we speak is Hugo (de redacteur) bezig met een stevige redactieronde. Dat gaat over inhoud, vorm en spelling. Denk aan het doseren van voorbeelden en beeldspraak of het gebrek aan een bruggetje of bron. Ondertussen zijn we bezig met de voorkant en visuals voor in het boek. Ik kan niet wachten tot jij ‘m kunt lezen
Hoe meer mensen deze nieuwsbrief lezen, hoe beter, dus je helpt me enorm door het aan te bevelen of een editie op LinkedIn te delen (vergeet me niet te taggen). Dankjewel <3.